Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikol koncept pápežovej encykliky. František v nej vyzýva k záchrane planéty
Zdielať na

Unikol koncept pápežovej encykliky. František v nej vyzýva k záchrane planéty

VATIKÁN / Pápež František sa v očakávanej encyklike o ochrane životného prostredia obracia na všetkých obyvateľov planéty, nielen na katolíkov. Encykliku mal pápež zverejniť vo štvrtok, no unikla z Vatikánu a v pondelok sa objavila v elektronickej podobe týždenníka L'Espresso.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi povedal, že dokument, ktorý unikol do talianskeho týždenníka L' Espresso a ktorý týždenník zverejnil na svojich internetových stránkach v pondelok, nebol vo finálnej verzii a encykliku zverejnia vo štvrtok, ako to bolo plánované.

V návrhu, ktorý je písaný kuchynskou taliančinou, František upozorňuje, že chudobní viac trpia zo znečistenia ovzdušia. V uniknutom dokumente je spomenutý aj rast populácie, ze ktorý podľa Františka nemôžu ekologické problémy, ale skôr konzumné, nehospodárne správanie sa bohatých.

Pre všetkých

Podľa oficiálnych prehlásení Františkova encyklika vyzýva ľudí ochrane životného prostredia a je určená všetkým obyvateľom planéty, nielen katolíkom, píše portál Chicago Tribune.

Vyzval ľudí, aby venovali pozornosť zhoršovaniu životného prostredia okolo seba. "Táto encyklika je určená všetkým. Modlime sa, nech sa každý zoznámi s jej odkazom a zvýši svoju zodpovednosť voči spoločnému miestu k životu, ktoré nám dal Boh," prehlásila hlava katolíckej cirkvi.

Najautoritatívnejší dokument

Štvrtkové zverejnenie encykliky začne vo Vatikáne tlačovou konferenciou, ktorá má podporiť Františkove naliehanie, že jeho text nie je len pre katolíkov. Na stretnutí s novinármi budú podľa AP hovoriť tri osobnosti: vatikánsky kardinál, grécky pravoslávny teológ a ateistický vedec.

Encyklika je najautoritatívnejší dokument, aký môže pápež vydať. Vždy sa zaoberá otázkami, ktoré cirkev v danej chvíli považuje za najdôležitejšie. Encykliky Benedikta XVI. hovorili o láske (Boh je láska z roku 2006), nádeji (Spasenie v nádeji z roku 2007) a sociálnom učení katolíckej cirkvi (Láska v pravde z roku 2009). Prvou encyklikou pápeža Františka bolo Svetlo viery. Išlo ale o výsledok spoločnej práce s jeho predchodcom Benediktom XVI.

Pápež František je človek ako každý iný a má slabosť na jedlo. Špeciálne na pizzu. Tá mu počas jeho funkcie vraj veľmi chýba. O tejto potrebe raz hovoril v istom rozhovore a keď si ho pozreli majitelia pizzerie, okamžite mu jednu špeciálnu upiekli.

Pizza pre pápeža priamo do papamobilu:

Súvisiace články