Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obama prvýkrát navštívil pápeža. Pozrite sa, čím ho obdaroval
Zdielať na

Obama prvýkrát navštívil pápeža. Pozrite sa, čím ho obdaroval

VATIKÁN / Pápež František dnes prijal vôbec prvýkrát amerického prezidenta Baracka Obamu. Mali spolu hovoriť predovšetkým o boji s chudobou. Obama nedávno vyhlásil, že obdivuje hlavu katolíckej cirkvi a počas stretnutia chce hlavne počúvať. Najmocnejší muž sveta je pápežov veľký obdivovateľ. Informovala americká televízna stanica CNN.

Slávnostné uvítanie

"Prišiel som do Ríma, aby som pápežovi načúval. Jeho myšlienky nám pomáhajú pochopiť, ako môžeme bojovať s extrémnou chudobou," prehlásil americký prezident.

Kolóna šéfa Bieleho domu dorazila do Vatikánu krátko po desiatej hodine dopoludnia. Obamu čakalo slávnostné uvítanie na nádvorí a potom sa vydal v doprovode švajčiarskej gardy do budovy. Na ceste ho sprevádzal minister zahraničných vecí John Kerry.

Prehliadka americkej záhrady

Pápež si s Obamom podali ruky a americký prezident poďakoval za možnosť stretnúť sa s hlavou katolíckej cirkvi. "Stretnutie je pre mňa obrovská česť," priznal Obama. Ďalšie jednanie pokračovalo v súkromí mimo kamier.

"Keď budete môcť prísť do Bieleho domu, ukážeme vám aj našu záhradu," povedal Obama pri predávaní daru a neoficiálne tak pápeža pozval na návštevu Spojených štátov. "Prečo nie?" odvetil pápež v španielčine. Katolícka cirkev v USA dúfa, že by k ním mohol pontifik prísť na návštevu v septembri budúceho roka pri príležitosti Svetového stretnutia rodín vo Philadelphii.

Obdarovali sa

Obama od Františka dostal medailónik a encykliku. "Určite si ju budem čítať v Oválnej pracovni, keď sa budem cítiť bezmocný. Som si istý, že mi dodá silu a upokojí ma," povedal prezident, ktorý pápežovi priniesol drevenú krabicu plnú semienok z ovocných stromov i zeleniny. Išlo o reakciu na prehlásenie, že pápež sprístupní záhrady letnej rezidencie verejnosti.

Podľa analytikov si Obama s pápežom rozumie predovšetkým v témach, akými sú boj s chudobou či sociálna nespravodlivosť. Prezident ešte ako mladý pracoval v jednej z katolíckych diecézí ako sociálny pracovník. Naopak rozdielne názory majú na interrupcie, používanie antikoncepcie a svadby homosexuálov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy