Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Úspech pápeža Františka, ľudia sa modlia oveľa viac
Zdielať na

Úspech pápeža Františka, ľudia sa modlia oveľa viac

BRATISLAVA / Pápež František môže byť so sebou spokojný! Jeho prvý rok na pápežskej stoličke možno považovať za úspešný a sympatický Argentínčan si svojim charakterom získal srdcia veriacich. Nové výskumy ukázali dokonca pozitívne zmeny v správaní katolíkov.

"Francis Effect"

Najnovšie prieskumy ukázali, že až 40 percent Američanov sa modlí častejšie ako predtým. Začína sa tak hovoriť o novom fenoméne zvanom " Efekt pápeža Františka".

Medzi americkými ovečkami sa nový pápež teší väčšej obľube ako ktorýkoľvek americký prezident. Zatiaľ ale nie je úplne známe, ako veľmi tento argentínsky deduško ovplyvnil správanie amerických katolíkov.

" Doposiaľ sme si nevšimli nárast katolíkov. Nezvýšila sa frekvencia návštevnosti kostolov," informoval Greg Smith, riaditeľ náboženských štúdií v Pew Research Center. Každý štvrtý americký katolík ale priznáva, že sa v poslednom roku zaujíma o vieru viac. Štyria z desiatych sa modlia častejšie a každý piaty číta Bibliu alebo inú náboženskú literatúru častejšie, ako zvykol pred rokom.  

Významná zmena

Pápež František, ktorý nahradil v marci 2013 konzervatívneho Benedikta, je považovaný za "závan čerstvého vzduchu" vo Vatikáne. Je príjemný, sympatický a skromný. Napriek tomu zatiaľ nie je najpopulárnejším mužom, ktorý zasadol na pápežský stolec. Ako uvádza televízia NBC, obľubuje ho až 85 percent amerických katolíkov, čo je viac ako mal počas svojho úradovania pápež Benedikt (75%), ale menej ako dosiahol Ján Pavol II (93%).  "Ján Pavol II. bol obľúbený u všetkých, nielen u katolíkov," potvrdil Greg Smith.

Americkí katolíci mali vo výskume zhodnotiť počínanie Františka v šiestich oblastiach. Len polovica opýtaných si myslí, že súčasný pápež robí naozaj dosť preto, aby sa neopakovali sexuálne škandály, ktoré sa s cirkvou spájajú už dlhé roky. Najviac pozitívnych ohlasov naopak dostal za šírenie viery, zdôrazňovanie potrieb chudobných a za podporu tradičných morálnych hodnôt.

Bude to tak?

Čoraz viac katolíkov si myslí, že v cirkvi nastane výrazná zmena. Do roku 2050 by sa podľa nich mali zlegalizovať manželstvá kňazov, povolené by mali byť interupcie a až 42 percent opýtaných vidí budúcnosť žien v kňažstve. Čo je ale možno prekvapivé, až dve tretiny katolíkov tieto zmeny podporuje. Polovica dokonca súhlasí s legalizáciou homosexuálnych manželstiev. 

Každopádne, sedem z desiatich katolíkov považuje pápeža Františka za symbol najvýznamnejšej zmeny v histórii cirkvi. "Je jasné, že ľudia vnímajú jeho pápežstvo za niečo úplne nové pod slnkom," uzavrel Smith.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte! 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy