Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kauza Bezák za hranicami. Česi chcú pomôcť, KBS nekomentuje
Zdielať na

Kauza Bezák za hranicami. Česi chcú pomôcť, KBS nekomentuje

BRATISLAVA / Emeritný arcibiskup Róbert Bezák sa možno už čoskoro dočká osobnej audiencie u pápeža Františka. Zrejme k tomu prispeje intervencia českých biskupov.

Česi lobovali u Františka

O tom, že kauza Bezák je už dávno za hranicami Slovenska nesvedčí iba lobing českých biskupov, ale aj nedávna otvorená kritika liberálneho krídla rakúskej katolíckej cirkvi. "Prebehla nejaká správa z Rakúska, ktorá potom nejak viac menej vyšumela," hovorí ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. 

Keď sa pred mesiacom rakúsky teológ Paul Zulehner rozhovoril o prípade Bezák, začalo sa špekulovať dokonca o jeho rehabilitácii. To je však podľa všetkého nateraz beh na dlhú trať. Aj keď tú českí biskupi svojim lobingom u pápeža Františka mohli mierne skrátiť. "Právo stretnúť sa s pápežom má každý biskup. Intervencia českých biskupov môže tomuto stretnutiu napomôcť," hovorí cirkevný analytik Imrich Gazda.

Poľskí biskupi sa nechcú vyjadrovať

Kauza Bezák je veľmi citlivou témou aj v susednom Poľsku. "Počuli sme o tom, že v Trnave boli problémy, katolíci z Oravy nám hovorili o ich trápení nad celou touto záležitosťou," tvrdí poľský biskup Jan Szkodoń.

Samotní poľskí biskupi sa k nej ale nechcú veľmi vyjadrovať pretože tvrdia, že je to naša vnútrocirkevná záležitosť a oni do nej v žiadnom prípade nechcú zasahovať. "Názor poľských biskupov je taký, že sa nechceme miešať do cirkevných vecí na Slovensku. Slovenskí biskupi majú svojho predsedu a priame spojenie s Vatikánom," dodáva Szkodoń.

Preto sa na rozdiel od českých biskupov nebudú v kauze Bezák vo Vatikáne angažovať. "Oceňujem na českých biskupoch, že dali najavo, že im nie je táto kauza nie je ľahostajná a to ja považujem za pozitívny signál," uviedol cirkevný analytik Jaroslav Šebek. Ani ten najskúsenejší analytik si však v súčasnosti netrúfne odhadnúť, ako a najmä kedy sa prípad odvolania arcibiskupa Bezáka vyrieši.

KBS nekomentuje

Čo by sa však podľa uznávaného českého cirkevného historika malo na Slovensku jednoznačne vyriešiť, je najmä komunikácia katolíckej cirkvi navonok. "Ja naozaj vidím hlavný problém, nie len v kauze Bezák, ale všeobecne v slovenskej biskupskej konferencii v tom, že sa musia naučiť ďaleko lepšie komunikovať s verejnosťou," dodal Šebek.

"Berieme na vedomie, že niečo také zaznelo," vyjadril sa stroho hovorca Konferencia biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik.

Súvisiace články