Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vatikán bude súdiť biskupov, ktorí kryli zneužívane detí
Zdielať na

Vatikán bude súdiť biskupov, ktorí kryli zneužívane detí

VATIKÁN / Pápež František spravil veľký krok k potrestaniu biskupov, ktorí kryli zneužívanie detí kňazmi. Schválil vytvorenie nového súdneho oddelenia, ktoré sa bude zaoberať práve prípadmi zneužívania detí duchovnými.

Vatikán dlhodobo bojuje proti kňazom obvineným zo sexuálneho zneužívania maloletých. Teraz chce pred novovzniknutým súdom stíhať aj biskupov, ktorí páchateľov chránia. 

Rodiny obetí zneužívania žiadali od katolíckej cirkvi, aby vytvorila jasný právny postup na trestanie biskupov, ktorí nezabránili zneužívaniu detí vo svojich diecézach.

Nové oddelenie tak bude trestať aj tých, ktorí sa na zneužívaní nepodieľali, no nezabránili mu. Fungovať bude pod Kongregáciou pre náuku viery, informoval vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

"Predpokladá sa, že Svätý otec poverí Kongregáciu pre náuku viery, aby vynášala rozsudky nad biskupmi v súvislosti s trestným činom zneužitia úradu," vyhlásil Lombardi.

Stovky odsúdených

Zo zneužívania neplnoletých boli v minulosti obvinené a odsúdené stovky  kňazov po celej Európe, USA či Kanade. Počas pontifikátu Františkovho predchodcu Benedikta XVI. sa začali tieto škandály vyšetrovať.

Sám vtedajší pápež sa podľa Vatikánu stretol s niektorými obeťami zneužívania počas svojich ciest po svete. František je ale prvým pápežom, ktorí sa s takýmito ľuďmi stretol na vatikánskej pôde.

Zneužívanie duchovnými

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 pre sexuálne obťažovanie zbavil funkcie 848 kňazov a ďalších 2572 potrestal menšími trestmi. Vôbec prvú ucelenú štatistiku predstavil minulý rok pred jedným z výborov OSN v Ženeve vyslanec Vatikánu pri OSN arcibiskup Silvano Tomasi.

Za to obdobie Vatikánu nahlásili viac ako 3400 vierohodných prípadov zneužívania. Len minulý rok to bolo 401.

Sexuálne obťažovanie duchovným otriaslo aj obcou Nevidzany pri Zlatých Moravciach. Miestni zo všetkého obviňujú mladé dievča. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy