Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František plánuje návštevu Kuby, chce podporiť diplomatické vzťahy s USA
Zdielať na

Pápež František plánuje návštevu Kuby, chce podporiť diplomatické vzťahy s USA

VATIKÁN / Pápež František zvažuje návštevu Kuby počas septembrovej cesty po Spojených štátoch. Svojou prítomnosťou by chcel vyjadriť podporu rozvíjajúcim sa diplomatickým vzťahom medzi USA a Kubou, ktoré boli viac ako polstoročia na bode mrazu.

Na svoju prvú návštevu za oceánom sa pápež chystá v septembri. Zdroj blízky Františkovi uviedol, že sa síce ešte definitívne nerozhodol, ale zvažuje aj návštevu ostrova, popri zastávkach vo Washingotne, New Yorku a Philadephii.

Jeho cesta na Kubu by pridala ďalší dramatický prvok k papežskej návšteve, ktorá už aj tak vyvoláva mimoriadne očakávania, keďže František plánuje zorganizovať spoločné zasadnutie Kongresu a Organizácie Spojených národov.

Prezident Barack Obama plánuje prijať Františka v Bielom dome, píše denník The Wall Street Journal.

Kubánska revolúcia

Medzi Washingtonom a Havanou prebiehajú rokovania, ktoré majú vyústiť do obnovenia diplomatických vzťahov. Tie sa dramaticky zhoršili v januári 1961 po kubánskej revolúcii. Spojené štáty vtedy prerušili s ostrovom všetky diplomatické styky a uvalili naň ekonomické embargo.

Tento týždeň podporil Obama návrh na odstránenie Kuby zo zoznamu štátnych sponzorov terorizmu. Kongres má teraz 45 dní na to, aby Obamovo rozhodnutie preskúmal. Je ale nepravdepodobné, že by ho zablokoval.

Pápežovo zvažovanie návštevy Kuby v rámci svojej cesty po Spojených štátoch je typickým príkladom toho, že je pripravený vstúpiť do vysoko nabitého geopolitické poľa.

S pápežom sa stretol i Andrej Kiska, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy