Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pápež v posolstve Mestu a svetu vyzval k mieru vo svete
Zdielať na

Pápež v posolstve Mestu a svetu vyzval k mieru vo svete

VATIKÁN / Pápež Frntišek aj napriek daždivému počasiu prilákal na svoju tradičnú veľkonočnú omšu na námestí Sv. Petra vo Vatikáne desaťtisíce ľudí. Po predpoludňajšej bohuslužbe sa Svätý otec prihovoril k veriacim v tradičnom posolstve Mestu a svetu.

Pápež vo veľkonočnom posolstve Urbi et Orbi pripomenul ľudské utrpenie od Ukrajiny cez Irak a Sýriu až po Afriku. Veriacich vyzval i k modlitbám za študentov, ktorí tento týždeň zahynuli pri útoku na univerzitu v Keni.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi nabádal medzinárodné spoločenstvo, aby neostávalo ľahostajné voči humanitárnej tragédii a dramatickej situácii v Sýrii a Iraku.

Vyzval k modlitbám za "utíšenie zvuku zbraní a obnovenie mierového spolužitia medzi rôznymi skupinami" v týchto krajinách.

Pápež o jadrovom programe

František požiadal veriacich, aby svoje modlitby venovali násilnostiam v Afrike, najmä študentom zavraždeným pred tromi dňami v keňskom meste Garissa pri útoku islamských radikálov na tamojšiu univerzitu.

Prosil i o obnovenie mieru v Nigérii, Južnom Sudáne, Sudáne či Kongu.

SITA

Rovnako pápež privítal nedávnu rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe. K tej sa vo štvrtok dopracovali predstavitelia svetových mocností a Teheránu. František vyjadril nádej, že táto dohoda bude "krokom k bezpečnejšiemu svetu".

Pozrite si video z Vatikánu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy