Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cyklista Peter Sagan sa vydal po stopách Ježiša
Zdielať na

Cyklista Peter Sagan sa vydal po stopách Ježiša

JERUZALEM / Veľká noc je pre kresťanov oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista. To všetko sa, ako iste viete, udialo v Jeruzaleme. Čo ale zrejme neviete, ako tieto miesta posledného dychu kresťanského spasiteľa vyzerajú.

Prvé dôležité miesto Jeruzalema spojené s Veľkou nocou je Getsemenská olivová záhrada. Tu Judáš zradil Ježiša rímskym vojakom. Aj dnes tu stoja prastaré olivy, ktoré vlastní pápež.

V záhrade Ježiša Krista chytili a cítil, že príde smrť, že príde veľká obeta, že príde ukrižovanie. Preto hneď vedľa dalo 17 národov vystavať chrám Ježišovej agónie, ktorý tmavou atmosférou vystihuje Ježišovu smrteľnú úzkosť. Najdôležitejšou kresťanskou stavbou Jeruzalema je ale Bazilika Božieho hrobu. Je v nej skala, na ktorej Ježiš poslednýkrát vydýchol.

Ježišov hrob

"Cisár Konštantín nechal pred 1700 rokmi postaviť túto baziliku, ktorá vlastne obstavala skalu Golgoty, nachádza sa na jeho vrchu," tvrdí Mitchel Bertman z Ministerstva turizmu Izraela.

Na dolnom poschodí je kameň, na ktorom telo Ježiša pripravovali do hrobu. Pútnici tu teda kladú rôzne predmety a tie sa tak majú stať požehnanými.  Hneď vedľa je najvzácnejšie miesto kresťanov. Ježišov hrob. Ročne ho navštívia milióny pútnikov.

Sagan prešiel krížovú cestu

"Ježiš tu na tretí deň po ukrižovaní vstal z mŕtvych, toto je teda najsvätejšie miesto kresťanov, neznamená smrť, ale vzkriesenie," tvrdí Bertman.

Toto sú svetové centrá Veľkej noci, počas cyklistickej exhibície v Jeruzaleme si ich teda nenechal ujsť ani hviezdny Peter Sagan. "Som stihol ísť krížovú cestu, kde teda Ježiš bol mučený, kde ťahal kríž a kde bol ukrižovaný, čo som veľmi rád, pretože to bolo takým mojím snom, tu raz prísť a pozrieť si to," povedal cyklista.

V Jeruzaleme je redaktor Roman Gaduš:

Zdielať na

Súvisiace články