Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež František prijal na audiencii arcibiskupa Bezáka
Zdielať na

Pápež František prijal na audiencii arcibiskupa Bezáka

VATIKÁN / Pápež František v piatok prijal na súkromnej audiencii arcibiskupa Róberta Bezáka. O stretnutí informovalo Tlačové stredisko Svätej stolice a portál Vatican Insider.

Róbert Bezák priletel do Ríma v ten istý deň ako prezident Andrej Kiska. Podľa jeho slov pre rôzne stretnutia. Nie pre audienciu u pápeža.

Bezák podľa cirkevného analytika Imricha gazdu musel vedieť, že sa s pápežom v piatok stretne. Pre bývalého arcibiskupa je stretnutie významné. 

Analytik: Prelomové stretnutie

"Je určite prelomové, pretože po prvýkrát mohol arcibiskup Bezák vysvetliť svoju kauzu," tvrdí historik a cirkevný analytik Jaroslav Šebek.

"Svätý Otec František prijal dnes dopoludnia na audiencii emeritného arcibiskupa Trnavy Mons. Róberta Bezáka," cituje portál svetkrestanstva.sk Tlačové stredisko Svätej stolice. 

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa teší, že Svätý Otec prijal arcibiskupa Bezáka. "Všetky rozhodnutia a kroky nášho Svätého Otca si vážime a plne ich rešpektujeme,“ povedal pre agentúru SITA hovorca KBS Martin Kramara.

Obsah rozhovoru nie je známy. "Jedným z riešení môže byť odchod arcibiskupa Bezáka do diplomatických služieb, odchod do nejakej cirkevnej inštitúcie," dodal Šebek.

Deň po Kiskovi

Pápež František sa stretol s Bezákom deň po stretnutí s Andrejom Kiskom. Slovenský prezident sa na audiencii so Svätým otcom rozprával aj o Róbertovi Bezákovi.

"Keďže ide o internú vec katolíckej cirkvi, prezident nebude detailnejšie informovať o obsahu tejto časti rozhovoru," uviedol Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

Andrej Kiska na audiencii u pápeža Františka:

SITA

Nediplomatické gesto

Emeritný trnavský arcibiskup Robert Bezák ako téma rozhovoru medzi pápežom Františkom a prezidentom SR Andrejom Kiskom je podľa cirkevného analytika z politického hľadiska neštandardné až nediplomatické gesto.

Ako povedal Imrich Gazda pre agentúru SITA, prezident sa touto témou totiž vyjadroval k vnútorným záležitostiam Katolíckej cirkvi. "Mnohí by sa určite pozerali s nevôľou, keby sa pápež vyjadroval ku konkrétnym personálnym otázkam v slovenskej spoločnosti,“ vysvetlil analytik.

Konečné rozhodnutie o budúcnosti arcibiskupa Bezáka musí podľa neho urobiť pápež František. "Bezákovi aj samotnej slovenskej cirkvi by však určite prospelo, keby sa situácia štandardizovala,“ dodal Gazda. 

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy