Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza Bezák. Historik prirovnáva arcibiskupa k Johanke z Arku
Zdielať na

Kauza Bezák. Historik prirovnáva arcibiskupa k Johanke z Arku

BRATISLAVA / Už dlho sa špekuluje o údajne prebiehajúcom procese rehabilitácie či omilostení arcibiskupa Róberta Bezáka. Pojem rehabilitácia sa vo vatikánskom slovníku nenachádza. Skôr sa používa termín očistenie mena či povesti. Podľa cirkevného historika sa to v prípade Roberta Bezáka už čiastočne aj deje.

Veriaci chcú stále vedieť, prečo bol arcibiskup Robert Bezák odvolaný, pojmu rehabilitácia ale celkom dobre nerozumejú. "Je to očistenie mena a dobrej povesti, pretože bol odvolaný preto, že robí niečo nesprávne," vysvetľuje cirkevný analytik Jozef Šebek.

Očistenie

Príbehov podobných tomu Bezákovmu je podľa historika veľa. Poznáme ich však len z dávnej minulosti. "K tomu očisteniu dochádza s oneskoreným niekoľkých desiatok rokov," dodáva Šebek.

Podľa skúseného historika a cirkevného analytika je kauza Bezáka prirovnateľná k Johanke z Arku. "V roku 1431 bola upálená ako čarodejnica a v roku 1920  vyhlásená za svätú," hovorí Šebek.

Rituál svätorečenia

"Mnohé cirkevné osobnosti mali aj v minulosti veľké problémy s cirkevnou hierarchiou práve preto, lebo ich moderné myšlienky neboli pochopené. Až postupom času cirkev pochopila ich význam a tým pádom ich očistila," opisuje analytik.

Vtedy však už cirkev hovorí o rituáli svätorečenia. A ak sa vrátime k Robertovi Bezákovi, žiadna rehabilitácia sa nekoná a konať nebude. V jeho prípade ide podľa analytika skôr o verejné uznanie chyby zo strany cirkvi,  ktoré čiastočne prichádza už dnes.  A to už tým, že u kardinálov z rôznych kútov sveta sa v ich listoch, či kázňach objavuje meno Robert Bezák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy