Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápež František Bezáka spoznal
Zdielať na

Pápež František Bezáka spoznal

BRATISLAVA / V kauze odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka možno už onedlho nastane posun. Stačil na to krátky rozhovor medzi hlavou katolíckej cirkvi a odvolaným arcibiskupom.

"Hovoril, že pápežovi bolo známe jeho meno, keď sa predstavil," opisuje Bezákove pocity jeho sestra Gabriela. Štvrtok predpoludním. Námestie svätého Petra v Ríme. Desiatky biskupov a kardinálov čakajú na audienciu u pápeža. Medzi nimi aj arcibiskup zo Slovenska.

Nervozita

Napohľad sa zdá, že je Róbert Bezák mierne nervózny. Spod sutany vyťahuje igelitové vrecko, v ktorom má zabalený záhadný list. Prichádza pred pápeža Františka. Pobozká mu ruku. Má len niekoľko sekúnd na to, aby pápežovi povedal, čo ho dva roky sužuje a trápi.

O tom, čo si pápež František spolu s arcibiskupom Bezákom povedali medzi štyrmi očami sme doteraz mohli iba špekulovať. Je tu asi najväčšia nádej na to, že sa celá kauza Bezák, konečne pohne dopredu.

Rešerš

"Hlavne mu išlo o to, aby sa stretli osobne s pápežom na dlhší rozhovor. Pápež povedal, že sa zasadí o to, aby celú situáciu preskúmal," dodáva Gabriela.

"Pápež František si možno urobil nejaký rešerš tohoto prípadu. Možno tu mohli prebiehať aj nejaké zákulisné rokovania," myslí si cirkevný analytik Jaroslav Šebek. Slovenská biskupská konferencia ani nateraz nemala čo k prípadu Bezák povedať.

Krok vpred

"Naša reakcia je úplne jednoduchá. Konferencia biskupov Slovenska nevstupuje do menovania ani odvolávania biskupov," tvrdí hovorca konferencie biskupov Jozef Kováčik.

Kým na Slovensku sú odborníci na cirkev vo svojich vyjadreniach opatrní a tvrdia, že zatiaľ posun v kauze nebadajú, český cirkevný analytik je naopak presvedčený o opaku. Tvrdí, že táto audiencia je obrovským krokom vpred.

"Tento kontakt sa mi javí ako dôležitý, pretože môže rozhýbať ďalšie riešenie celého prípadu a môže byť tým impulzom k tomu, aby sa definitívne vyriešil status arcibiskupa Bezáka," dodáva Šebek.

Súvisiace články