Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bezák sa dočkal! Stretol sa s pápežom Františkom
Zdielať na

Bezák sa dočkal! Stretol sa s pápežom Františkom

BRATISLAVA/VATIKÁN / Odvolaný arcibiskup Bezák sa dočkal! Na audiencii vo Vatikáne sa stretol s pápežom Františkom. Podľa našich informácií spolu debatovali nezvyčajne dlho.

Róbert Bezák sa stretol s pápežom ako jeden z tridsiatich biskupov. Medzi biskupmi ho zaregistroval kameraman TV JOJ. "Spočiatku sme si mysleli, že ide o človeka, ktorý sa na Bezáka veľmi podobal, Potom sa pozrel do našej kamery a vedeli sme, že je to on," opisuje reportér Veľkých Novín TV JOJ Jozef Kačmáry.

Na bývalom arcibiskupovi bolo badať veľkú nervozitu. Po celý čas zvieral v rukách igelitový sáčok a papierik. Ten zrejme odovzdal samotnému pápežovi. Kráčal k nemu po boku košického arcibiskupa Bernarda Bobera, ktorý podľa našich informácií o Bezákovej audiencii netušil.

Podľa našich informácií sa Bezák s pápežom neobvykle dlho spolu rozprávali. Na záver rozhovoru Bezák pápežovi pobozkal ruku a on sa na neho usmial. Je možné, že práve tento rozhovor by mohol byť začiatok toho, že sa Bezák dočká aj osobnej audiencie.

Bezák sa stretol s pápežom Františkom, pozrite si exkluzívne video:

Žiadna rehabilitácia

Cirkevný analytik Imrich Gazda nevidí v stretnutí odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka s pápežom Františkom jeho rehabilitáciu. Ako povedal Gazda, rovnako sa Bezák stretol aj s pápežom Benediktom XVI. krátko po skončení apoštolskej vizitácie v Trnavskej arcidiecéze a pár mesiacov na to bol odvolaný.

"Určite je však pre Bezáka toto stretnutie svetielkom nádeje,“ vyhlásil Gazda.

Podľa Františka Mikloška, ktorý v júni 2012 ako prvý avizoval odvolanie Bezáka, je jeho stredajšie stretnutie so Svätým Otcom nádejným gestom. "Je to nádej na ďalšie riešenie situácie Bezáka,“ povedal Mikloško.

Čo bolo na lístku? A čo hovorí konferencia biskupov na stretnutie? Pozrite si reportáž:

Česi lobovali za Bezáka

O tom, že kauza Bezák je už dávno za hranicami Slovenska nesvedčí iba lobing českých biskupov, ale aj nedávna otvorená kritika liberálneho krídla rakúskej katolíckej cirkvi. "Prebehla nejaká správa z Rakúska, ktorá potom nejak viac menej vyšumela," hovorí ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. 

Keď sa pred mesiacom rakúsky teológ Paul Zulehner rozhovoril o prípade Bezák, začalo sa špekulovať dokonca o jeho rehabilitácii. To je však podľa všetkého nateraz beh na dlhú trať. Aj keď tú českí biskupi svojim lobingom u pápeža Františka mohli mierne skrátiť. "Právo stretnúť sa s pápežom má každý biskup. Intervencia českých biskupov môže tomuto stretnutiu napomôcť," hovorí cirkevný analytik Imrich Gazda. VIAC TU. 

Odvolaný v roku 2012

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy