Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bezákov nástupca má problém, kňazi sa búria
Zdielať na

Bezákov nástupca má problém, kňazi sa búria

TRNAVA / Pred mesiacom dostal trnavský inšpektorát práce anonymný podnet. Údajne ho písali nespokojní kňazi z trnavskej diecézy. Zamestnávateľ ich mal nútiť podpisovať vyhlásenia, s ktorými niektorí duchovní nesúhlasia. Inšpektorát práce poskytol svoje rozhodnutie ako bude postupovať. Kňazi majú smolu.

Nespokojní kňazi

Nástupca Róberta Bezáka arcibiskup Ján Orosch má problém. Je šéfom kňazov, ktorí poslali na trnavský Inšpektorát práce pred mesiacom anonymný podnet.

V tom sa sťažujú na to, že ich nadriadený núti podpísať vyhlásenie o ich sexuálnej orientácii.

Inšpektorát práce však nezasiahne. Úradníci sú oklieštení platnými zákonmi, a tým najdôležitejším je Vatikánska zmluva.

V tej má katolícka cirkev uznané právo na slobodné a nezávislé pôsobenie. Trnavský inšpektorát preskúmal svoje zákonné možnosti a má posudok na problém vypracovaný Národným inšpektorátom práce.

Inšpekcia nezasiahne

Inšpektorát zistil, že podnet nespokojných kňazov nepoukazuje na ich prípadnú diskrimináciu v práci.

"Upozorňuje skôr na iné formy prípadnej diskriminácie, ako sú napríklad ochrana osobnosti a ľudskej cti. Výkon inšpekcie práce na základe predmetného podnetu s nejaví ako účelný s ohľadom na informácie poskytnuté v podnete a vo vzťahu k možnému rozsahu inšpekcie práce a nespadá pod kompetenciu Inšpektorátu práce Trnava," píše sa v stanovisku inšpektorátu.

"Stanovisko pána Arcibiskupa Oroscha je totožné so stanoviskom konferencie biskupov Slovenska, ktorá v tejto problematike pripomína, že už pred diakonskou vysviackou kandidáti ochotne a s radosťou pred svojim biskupom robia záväzné vyhlásenie, že chcú žiť a konať podľa náuky katolíckej cirkvi a pri samotnej vysviacke sľubujú svojmu biskupovi úctu a poslušnosť," píše sa vo vyhlásení Trnavskej arcidiecézy.

Neochotní kňazi, ktorí svojmu šéfovi odmietajú poslušnosť, môžu ešte  bojovať na súde a svoje obavy oprieť o niektorý z paragrafov antidiskriminačného zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy