Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Farári sa búria. Sťažujú sa inšpektorom práce
Zdielať na

Farári sa búria. Sťažujú sa inšpektorom práce

BRATISLAVA/TRNAVA / Úrad trnavského arcibiskupa Jána Oroscha preverí kontrola. Dôvodom sú údajné sťažnosti kňazov. Jeho podriadení, ktorí mu sľúbili úctu a poslušnosť, sa sťažujú priamo Inšpektorátu práce. Údajne sú nútení podpisovať vyhlásenia, s ktorými nesúhlasia. Informáciu priniesol denník Plus 1 deň.

Anonymný list

Inšpektorát práce v Trnave dostal anonymný podnet na konanie voči šéfovi trnavskej arcidiecézy Jána Oroscha. V tomto liste sa nenachádzajú žiadne konkrétne mená kňazov alebo taktiež žiadne podpisy.

"Na inšpektorát práce bol doručený anonymný podnet podobného znenia," potvrdila Sylvia Ďuríková z trnavského inšpektorátu práce.

Kňazi sú podľa listu nútení podpisovať vyhlásenia, v ktorých sa majú dištancovať od takého sexuálneho konania, ktoré je v rozpore s učením katolíckej cirkvi, ďalej od gender ideológie a učenia o rodovej rovnosti.

"Stanovisko pána arcibiskupa Oroscha je totožné so stanoviskom Konferencie biskupov Slovenska, ktorá k spomenutej problematike pripomína, že už pred diakonskou vysviackou kandidáti ochotne a s radosťou pred svojim biskupom robia záväzné vyhlásenia, že chcú žiť a konať podľa náuky katolíckej cirkvi. Pri samotnej vysviacke sľubujú svojmu biskupovi úctu a poslušnosť," píše sa v stanovisku trnavskej arcidiecézy.

Žiadne nadpráva pre skupinu

Inšpektorát práce má zo zákona na vybavenie podnetu 30 dní. Už pred Veľkou nocou, na Zelený štvrtok, arcibiskup Orosch vyzval prítomných kňazov a veriacich, aby hovorili medzi sebou to isté.

Hovoril o ohrození štandardnej rodiny, spomínal aj homosexuálov. "Slovenská republika je viazaná medzinárodnými dohovormi. Nejde tu o žiadne vnášanie nejakých nadpráv pre istú skupinu ľudí," uviedla psychologička Sylvia Porubänová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy