Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Skončí arcibiskup Bezák ako diplomat?
Zdielať na

Skončí arcibiskup Bezák ako diplomat?

BRATISLAVA/VATIKÁN / Z emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka by sa mal podľa Antona Srholca stať diplomat Vatikánskej kúrie. S kňazom súhlasí aj expert na cirkev, podľa ktorého by sa takto mohla skončiť Bezákova kauza. Pre samotného arci-biskupa by to v konečnom dôsledku mohlo znamenať kariérne povýšenie.

Podľa Antona Srholca by mohli Bezáka podľa jeho predstáv povýšiť. "Dajú ho do vatikánskej diplomacie a bude medzi diplomatmi," myslí si Srholec.

V prípade, že by mal Srholec pravdu, pre arcibiskupa Bezáka by to predstavovalo najlepšie riešenie v danej situácii. Miesto rádového mnícha v talianskom kláštore by mohol vymeniť za diplomatickú pozíciu priamo vo Vatikáne.

Zastúpenie v Bratislave

Cirkevný analytik Jaroslav Šebek je presvedčený, že nuncius na významnej ambasáde má výraznejšiu prestíž, než arcibiskup v menej významnej arcidiecéze.

Vatikán má ako mestský štát po celom svete významné zastúpenie, napríklad aj v Bratislave.

"Vatikánska diplomacia funguje ako akákoľvek iná. Zameriava sa však na duchovnú situáciu v tej danej krajine, kde nuncius pôsobí," vysvetľuje Šebek.

Nezvyčajný prípad

Bezáka s najväčšou pravdepodobnosťou priestory Vatikánskeho veľvyslanectva na Slovensku nečakajú. Ako diplomat by musel komunikovať s cirkevnými hodnostármi, ktorí sa podpísali pod jeho odvolanie.

Pozrite si priloženú reportáž:

V prípade rehabilitácie Roberta Bezáka by išlo o zásadné rozhodnutie a precendens, aký sa vo Vatikáne tak často nevidí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy