Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František poukázal na vraždenie kresťanov, žiada riešenie
Zdielať na

Pápež František poukázal na vraždenie kresťanov, žiada riešenie

VATIKÁN / Pápež František v pondelok opäť vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky proti vyvražďovaniu kresťanov v niektorých častiach sveta, a neprehliadalo to. V príhovore k pútnikom a turistom na Svätopetrovskom námestí sa podľa agentúry AP rozohnil nad osudom kresťanov, ktorí sú terčom islamských extrémistov na Blízkom východe, v Afrike a v Ázii.

František vyzdvihol tých, ktorí informujú verejnosť o prenasledovaní kresťanov vo svete. Nenavrhol konkrétny postup, ale vyzval ku "konkrétnemu zapojeniu a konkrétnej pomoci pri obrane a ochrane kresťanských sestier a bratov, ktorí sú prenasledovaní, vyháňaní, zabíjaní a stínaní len za to, že sú kresťania".

"Sú to naši dnešní mučeníci a je ich mnoho. Dá sa povedať, že sú početnejší ako v prvých storočiach nášho letopočtu," povedal pápež.

SITA

"Dúfam, že medzinárodné spoločenstvo nezostane nemé a nečinné pred takými neprijateľnými zločinmi, ktoré predstavujú znepokojivú eróziu najzákladnejších ľudských práv. Úprimne dúfam, že medzinárodné spoločenstvo to nebude prehliadať," povedal František z okna Apoštolského paláca.

Požehnanie Mestu a svetu

Pápež František už v nedeľu vo svojom tradičnom veľkonočnom posolstve pripomenul utrpenie ľudí v súčasných krízových oblastiach sveta od východnej Ukrajiny cez Sýriu a Irak až po africké krajiny. Vyzval mimo iného k modlitbám za obete štvrtkového masakru v Keni a tiež privítal čerstvú rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe.

V posolstve, po ktorom nasledovalo tradičné pápežovo požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi), František predovšetkým nabádal medzinárodné spoločenstvo, aby nezostalo ľahostajné k nesmiernej humanitárnej tragédii a dramatickej situácii veľkého počtu utečencov v Sýrii a Iraku.

Vyzval k modlitbám za "utíchnutie hrmotu zbraní a obnovenie dobrého súžitia medzi rôznymi skupinami" v týchto krajinách.

Pápež František sa prihovoril ľudu, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy