Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tajomstvo Pluta odhalené. Vedci vedia, prečo je červenkasté
Zdielať na

Tajomstvo Pluta odhalené. Vedci vedia, prečo je červenkasté

MYS CANAVERAL / Pluto je omnoho hmlistejšie, ako vedci doposiaľ predpokladali a po jeho povrchu sa pohybujú ľadové plochy. Vyplýva to z fotografií, ktoré počas minulotýždňového preletu okolo tejto neprebádanej planéty uskutočnila sonda New Horizons. Informáciu v sobotu zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Vrstvy hmlistého oparu siahajú podľa vedcov až do výšky 160 kilometrov do atmosféry, omnoho viac ako pôvodne odhadovali. A pravdepodobne práve v dôsledku tohto oparu sa Plutu prisudzuje sfarbenie dočervena.

Teploty sa na trpasličej planéte podľa zistení vedcov pohybujú okolo mínus 229 stupňov Celzia.

Vedci minulý týždeň s prekvapením konštatovali, že Pluto a jeho mesiace nie sú mŕtve planéty, ako predpokladali, ale že ich povrch je relatívne mladý a aktívny.

SITA

Historický prelet

Vedci zverejnili  prvé fotografie Pluta, ktoré odhalili rozsiahle ľadové pláne ležiace vedľa veľkých strmých hôr pozostávajúcich z ľadu, 17. júla. Stalo sa tak tri dni po historickom prelete zariadenia okolo trpasličej planéty.

Sonda New Horizons sa totiž k Plutu priblížila na vzdialenosť 12 400 kilometrov a stala sa tak prvým pozemským aparátom, ktorý trpasličiu planétu navštívil za 4,5 miliardy rokov jej existencie.

Trpasličia planéta Pluto je o niečo väčšia, než vedci doteraz predpokladali. Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články