Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z Bajkonuru odštartovala raketa Proton, prvýkrát od havárie
Zdielať na

Z Bajkonuru odštartovala raketa Proton, prvýkrát od havárie

BAJKONUR / Z kozmodromu Bajkonur v piatok odštartovala ruská nákladná raketa Proton-M s britskou spojovacou družicou na palube. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Ide o prvý let tejto rakety od májovej havárie, pri ktorej sa stratila mexická družica.

Družica typu Inmarsat-5 je dielom americkej firmy Boeing a váži viac než šesť ton. Na geostacionárnej obežnej dráhe by mala fungovať najmenej 15 rokov. Prvé dve družice tohto typu vyniesli ruské rakety do vesmíru v decembri 2013 a v tomto roku vo februári. Tretia družica zaistí celému systému globálne pokrytie, poznamenala agentúra Interfax.

Desať minút

Predošlý štart rakety Proton 16. mája z kazašského kozmodromu Bajkonuru skončil zhruba po desiatich minútach letu haváriou. Stalo sa to krátko pred oddelením tretieho stupňa rakety od časti s mexickou družicou MexSat-1.

"Za neúspešným štartom rakety Proton-M bolo zlyhanie tretieho stupňa motora, ktoré spôsobili nadmerné vibrácie," povedal novinárom šéf Roskosmosu Igor Komarov. Všetko vraj zavinil zlý a zastaralý typ pumpy motora.

Problémy s rotorom

Komarovov zástupca Alexander Ivanov vysvetlil, že problémy sa týkajú rotoru turbočerpadla, respektíve jeho hriadeľa. Úprava projektu problematickej časti vraj nebude nákladná.

Proton pôvodne postavili sovietskí konštruktéri v 60. rokoch minulého storočia ako medzikontinentálnu balistickú raketu, mieriacu jadrovými hlavicami na Spojené štáty ako halvného nepriateľa počas Studenej vojny. Komerčné lety týchto ťažkých nosných rakiet s družicami do vesmíru teraz obstaráva rusko-americká spoločnosť.

Z Bajkonuru odštartovala raketa Proton, prvýkrát od havárie, pozrite si video:

Súvisiace články