Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fascinujúce zábery. Astronaut zachytil úchvatné vesmírne divadlo
Zdielať na

Fascinujúce zábery. Astronaut zachytil úchvatné vesmírne divadlo

ISS / Americký astronaut na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) Scott Kelly pravidelne zásobuje Zem úchvatnými zábermi z vesmíru. Tentokrát na sieti Twitter zverejnil napríklad fascinujúce video polárnej žiary.

Vesmír je úžasné miesto a astronaut Scott Kelly má tú česť objavovať kozmické divy. Na Twitteri v posledných dňoch zverejnil hneď niekoľko videí či fotografií, ktoré vyrážajú dych.

Medzi nimi napríklad polárnu žiaru, ako ju môžu vidieť len vyvolení na ISS, a to v rýchlosti viac ako 23 tisíc kilometrov za hodinu.

Desať sekundové video zachytáva moment práve vo chvíli, keď sa žiarivá zelená a fialová žiara stretáva s oslepujúcim svetlom počas východu Slnka.

Tento strhujúci okamih, i keď krátky, pripomína scény zo sci-fi filmov či fantastických umeleckých diel. No tu nejde o žiadnu fikciu - toto je realita, ktorá sa odohráva v tesnej blízkosti Zeme.

Pozrite si úchvatné video:

Kelly je na palube vesmírnej stanice od marca a spolu s ruským astronautom Michailom Kornienkom by vo vesmíre mali pobudnúť zatiaľ najdlhšie zo všetkých - celý jeden rok. 

Scott Kelly je pravidelným prispievateľom na Twitteri a vesmírnych nadšencov zásobuje obrázkami javov, ktoré sa odohrávajú nad našimi hlavami. 

Súvisiace články