Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína chce dobyť Mesiac, plánuje pristáť na jeho odvrátenej strane
Zdielať na

Čína chce dobyť Mesiac, plánuje pristáť na jeho odvrátenej strane

PEKING / Čina plánuje do roku 2020 pristáť so svojou nepilotovanou sondou na odvrátenej strane Mesiaca. To sa doteraz žiadnej kozmickej misii nepodarilo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jedného z predných astronómov Čínskej akadémie vied.

Už v roku 2017 by mala z Číny odštartovať misia, ktorá by mala pristáť na Mesiaci a vrátiť sa späť na Zem so vzorkami mesačnej pôdy. Pokiaľ sa tak podarí, stane sa Čína po Spojených štátoch a Rusku len treťou krajinou sveta, ktorá zvládne takýto manéver.

Odvrátený Mesiac

Do roku 2020 by potom malo nasledovať vyslanie ďalšej misie, ktorá by pristála na mesačnej hemisfére, ktorá je trvalo odvrátená smerom od Zeme. Jej úlohou bude študovať geologické podmienky na odvrátenej pologule, ktorá je oveľa hornatejšia a obsahuje oveľa menej mesačných morí, uviedol Cou Jung-liao z oddelenia pre výskum Mesiaca Čínskej akadémie vied.

Prvé snímky väčšiny odvrátenej strany Mesiaca vyhotovila v roku 1959 sovietská sonda Luna 3.

Rádioteleskop

Štúdium odvrátenej strany Mesiaca by mohlo pripraviť základy pre umiestnenie rádioteleskopu v tejto oblasti súputníka Zeme. Odvrátená časť Mesiaca je totiž chránená od rádiového vysielania pochádzajúceho zo Zeme, a preto je vhodná pre výstavbu astronomických rádioteleskopov.

"Takýto rádioteleskop by pomohol vyplniť prázdne miesto v našich znalostiach vesmíru," podotkol Cou.

Čchang-e 3

V decembri 2012 na Mesiaci pristál čínsky modul Čchang-e 3, ktorý bol pomenovaný podľa mýtickej čínskej bohyne Mesiaca, s lunárnym robotickým vozíkom Nefritový králik. Čína sa tak stala po Spojených štátoch a Rusku treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj aparát.

V roku 2003 Čína dokázala vlastnými silami dostať na obežnú dráhu okolo Zeme človeka a do roku 2020 Peking plánuje umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice. Ambície Pekingu zahŕňajú aj pristátie prvého čínskeho kozmonauta na Mesiaci.

Takto oslavovali 50. výročie výstupu na Mesiac Američania:

Súvisiace články