Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Vianočné odmeny. Veľa Slovákov môže o nich len snívať
Zdielať na

Vianočné odmeny. Veľa Slovákov môže o nich len snívať

Blíži sa december - a očakávania zamestnaných ľudí rastú. Budú tento rok vianočné odmeny? Mnohí s nimi počítajú už od leta, ale nemusia sa dočkať. Od roku 2008 to išlo s odmenami pre slovenských zamestnancov dole vodou. Minulý rok však boli firmy opäť štedrejšie a odmenených ľudí pribudlo. Niekde sa však ušlo iba topmanažérom - a ich odmeny boli rovno niekoľkotisícové.

Najlepšie sú na tom topmanažéri

"V súčasnosti je situácia oproti predkrízovému stavu horšia, podiel ľudí, ktorí sa môžu tešiť na konci roka z 13. platu alebo odmien je nižší," potvrdila hovorkyňa pracovného portálu Marcela Glevická. 

Z 13. platu, ktorý býva uvedený v aj pracovnej zmluve, sa mohol pred piatimi rokmi tešiť každý tretí zamestnaný Slovák, dnes je to ledva každý piaty. Odmeny, ktoré sú len na veľkorysosti zamestnávateľa, uvidí na svojej výplatnej páske o 10% menej ľudí ako v roku 2008. Priemerná suma je však prekvapivo vysoká.

"Je pravdepodobné, že oveľa častejšie dostávajú ľudia na vysokých pozíciách tieto odmeny," doplnila Glevická. Takže topmanažéri vezmú napríklad po 3000 eur a bežný zamestnanec dostane stovku - z toho ten príjemný priemer. Pozitívne je, že klesajúci trend odmeňovania by už vraj nemal pokračovať.

Niektoré odvetvia dlhodobo zaostávajú

Je však nepravdepodobné, že by sa stal zázrak a z odmien by sa mohli tešiť aj zamestnanci v školstve, textilnom priemysle alebo cestovnom ruchu. Šťastnou voľbou je stále technický, chemický či automobilový priemysel. Ideálne vo veľkej spoločnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články