Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PRIESKUM. Stredoškolský učiteľ zarába priemerne 682 €
Zdielať na

PRIESKUM. Stredoškolský učiteľ zarába priemerne 682 €

Už vo štvrtok bude na Slovensku prebiehať najväčší štrajk učiteľov. Svoje brány zatvorí asi 90 percent základných a materských škôl, okolo 80 percent stredných a približne tretina vysokých škôl. Štrajk sa bude konať presne rok od protestného stretnutia pred úradom vlády.

Najvyššia účasť v Rožňavskom okrese

Podľa posledných údajov nahlásili účasť základné školy vo všetkých krajoch. Najvyššiu, takmer sto percentnú, deklarovali v Rožňavskom okrese, len o niečo menej v okrese Spišská Nová Ves.

Zahanbiť sa nedajú ani stredné školy. V okresoch Bratislava, Nitra a Trnava sa plánuje zapojiť asi 80 percent škôl. Sympatie prejavili aj súkromné, ale aj vysoké školy na čele s najstaršou univerzitou Komenského v Bratislave.  Nezapojí sa iba Združenie katolíckych škôl Slovenska.

Čo budú robiť neštrajkujúci?

Počet zúčastnených možno ovplyvní aj fakt, že štrajkujúci nesmú mať dovolenku ani náhradné voľno. Za tento deň si dokonca musia sami uhradiť odvody do zdravotnej poisťovne, čo predstavuje takmer 2 eurá.

Štrajk bude prebiehať pred každou školou, tak, že sa v jej areáli uskutoční hodinové zhromaždenie. Ak sa do štrajku zapojí aspoň 50 percent zamestnancov školy – preruší sa vyučovanie. Neštrajkujúci dostanú náhradnú prácu v škole, alebo doma, prípadne si môžu zobrať dovolenku.

Viac o platoch učiteľov čítajte TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy