Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Epicentrum IT technológií? Toto je Silicon Valley
Zdielať na

Epicentrum IT technológií? Toto je Silicon Valley

SILICON VALLEY / Silicon Valley je miesto, kde nájdete najviac IT profesionálov na meter štvorcový. Fanúšikovia informačných technológií, ktorí tam prídu, sú ale často prekvapení. Údolie totiž vyzerá inak, ako si ho zväčša predstavujú.

Údolie, ktoré je také rozľahlé, že by ste svetoznáme spoločnosti bez presnej adresy našli veľmi ťažko. Ak už ak nejakú firmu nájdete, druhú nehľadajte hneď vedľa. "Sú dosť roztratené po sebe. Je tu pár dediniek...," hovorí šéfdizajnér Michal Šimkovič. "Je to úplná rovina a naozaj za údolie sa to považuje preto, lebo ďaleko vidieť malé hory," tvrdí Petra Cross z Google.

Facebook vznikol v zastrčených kanceláriách

Aj taká gigantická firma ako facebook vznikla v zastrčených kanceláriách. Jej nové sídlo je už o inom. Vnútri komplexu skrýva nečakané maľby. A zaujímavá je aj adresa. Nachádza sa na Hackerskej ceste.

Známy výrobca inteligentných telefónov či obľúbených tabletov, firma Apple, sídli na "nekonečnej sľučke". Tak by bolo možné preložiť anglický názov jej adresy.

Svetoznáme benefity Google

Spoločnosť Google má na svojom pozemku niekoľko budov a desiatky označení s názvom firmy. Je svetovo preslávená výhodami pre svojich zamestnancov. Známe sú napríklad bicykle, ktoré si tu môžu ľudia bezplatne požičať. "Je ťažké nájsť voľný bicykel. Je o ne veľký záujem," hovorí Petsy z Google.

A nie sú to iba bicykle. V ponuke benefitov majú napríklad aj masáže a výlety. "Tím Vyhľadávanie išiel na Hawai. Bola som v tíme Gmail a boli sme vo Vegas," hovorí Petra Cross, ktorá pracuje pre Google.

Neustále vznikajú nové firmy

V Silicon Valley aj v týchto chvíľach vznikajú nové firmy. Manažéri zo svetoznámych spoločností si tu zakladajú svoje start-upy. Yahoo, IBM a ďalší zvuční giganti si toto miesto nevybrali náhodou. "Zaujímavá je tu Stanford, tá univerzita, vďaka ktorej to tu žije a je tu prínos najväčších mozgov," dodáva Michal Šimkovič.

Veľa z firiem tu má aj vlastné obchodíky. Fanúšikovia vyhľadajú aj miesta, kde začínali známe mená tvorcov ich obľúbených mobilov či počítačových programov. Pre bežného človeka sú to len prázdne budovy, geekovia však dávajú tomuto miestu veľký like.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

indiatimes.com

Súvisiace články