Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
(Ne)šťastný piatok? Slovákom skôr prekáža iný deň
Zdielať na

(Ne)šťastný piatok? Slovákom skôr prekáža iný deň

Už vyše 700 rokov naháňa strach ľuďom na celom svete. A pri tom mnohí ani netušia, prečo je práve piatok trinásteho výnimočný. Asi preto, že existuje séria hororov s týmto názvom. Ale držme sa radšej reality. Zisťovali sme, či sa tohto dátumu skutočne treba báť, a ktorý deň v týždni je u Slovákov najmenej obľúbený.

13. sa menej kradne

Zaujímavé je, že na svoje zdravie si v piatok 13. dávame väčší pozor ako inokedy, no v mnohých prípadoch si to odnesie náš majetok. "Oproti priemernému škodovému dňu zaznamenávame práve v neživotnom poistení viac škôd," povedala hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Rekordérom bol 13. august 2010, keď Slovensko zasiahla silná búrka a záplavy. Paradoxne, podľa štatistík niektorých poisťovní, sa v piatok 13. stane menej krádeží. Zrejme aj lupiči sú poverčiví a obávajú sa smoly. "Človek, tým ako myslí, k sebe priťahuje tie situácie," vraví terapeutka Monika Herdová. Napriek tomu, že niektorí majú z tohto dátumu fóbiu, nielen samotným poisťovniam, ale aj mnohým Slovákom naháňa väčší strach úplne iný deň. "V týždni asi pondelok, lebo vtedy sa začína práca,“ vraví jeden z opýtaných.

Na ceste pozor aj v pondelok

A s ňou súvisí aj hromadné presúvanie národa do veľkých miest. "Tým sa cesty preťažujú, doprava hustne, a tým pádom vzniká aj väčšia možnosť na kolízie," informuje prezident Autoklubu Štefan Mihálik. "Čo sa týka škôd na motorových vozidlách, tak môžeme povedať, že najviac ich je v pondelky a piatky," dodala Muthová. Keď sa k nim pridá ešte aj váš neobľúbený dátum, pohroma je na svete.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články