Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dlhokrké ženy. Týranie či spôsob prežitia?
Zdielať na

Dlhokrké ženy. Týranie či spôsob prežitia?

Čo všetko by ste boli ochotní urobiť pre svoju krásu? Odsať si tuk, podstúpiť plastickú operáciu, alebo tráviť celé dni v posilňovni? Niektoré ženy našli rafinovanejší spôsob, ako zaujať. Omotajú si okolo krku mosadzný drôt, ktorý za žiadnych okolností nedávajú dole. Mohlo by im to totiž zlomiť väzy.

Z tradície lákadlo pre turistov

V minulosti módny výstrelok bohatých žien v Mjanmarsku a zároveň ideálny spôsob, ako potrestať nevernú ženu. "Za trest jej dali krúžky dole a keďže sa nemohla prirodzene hýbať, zostala uväznená na posteli, kde čoskoro aj zomrela," priblížila miestna tkáčka Masiang.

Dnes je situácia trochu iná. Zlato vystriedala mosadz a táto ozdoba slúži predovšetkým ako lákadlo pre cudzincov, ktorí sem tam zablúdia do thajských hôr. "Rozhodnutie o osude dcér majú v rukách ich rodičia. Prvé mosadzné krúžky sa zvyčajne objavia na ich krkoch už v piatom roku života," priblížila.

Dievčatá sa môžu rozhodnúť

Aj tu však platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Malá Kaeng má len tri roky, no neprestajným plačom prinútila rodičov, aby jej krk zdobila mosadz už v tomto mladom veku. "Nie som z toho nadšená. Nechcem, aby sa jej deti v škole mimo tejto osady posmievali. Keď bude trochu väčšia a neprestane ju to baviť, dám jej krúžky dole nasilu," povedala matka a vychovávateľka Mamiou.

Tradície však postupne vymierajú, o čom svedčí aj počet detí s krúžkom okolo krku. Väčšina detí má na výber. Ak sa im tento zvyk páči, miestna šamanka stanoví vhodný moment na krúžkovací rituál. "Robím to nerada. Celý rituál trvá vyše hodiny a je náročný na správne ohýbanie mosadze. Niekoľko dní si potom takmer od bolesti necítim ruky," skonštatovala miestna šamanka Manai.

Päť kíl na krku

V dospelosti krky miestnych žien zdobí aj vyše dvadsať takýchto krúžkov a ich váha dosahuje vyše päť kilogramov. Práve váha kovu tlačí na kľúčne kosti, spôsobuje klesnutie hrudníka a vyvoláva dojem dlhého krku. Okrem toho, na koži zanecháva nepekné stopy už v prvých rokoch. "Koža trpí určite najviac a prvé mesiace bolestivo páli. Bez prírodných mastí by sme to asi nezvládli. Aj tak to však nie je príliš pekný pohľad," spomína tkáčka Masiang.

Pre niektoré ženy sú krúžky, ktorými si zdobia telo, nielen znakom krásy a zdrojom obživy, ale aj veľmi nápaditou skrýšou pre ich úspory. S obyčajnou peňaženkou by však zrejme bolo menej starostí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články