Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ázia zažila najdlhšie zatmenie Slnka v 21. storočí
Zdielať na
Zahraničie

Ázia zažila najdlhšie zatmenie Slnka v 21. storočí

Najľudnatejšie krajiny sveta sledovali až 7-minútový očarujúci úkaz

Tisíce Indov kráčali po úzkych uličkách starodávneho hinduistického posvätného mesta Varanasi, nakoniec sa zhromaždili pri rieke Ganga a ponorili sa do nej. Tento úkon podľa veriacich vedie k spáse.

TASR

Za spevu hinduistických náboženských piesní sa indickí muži, ženy a deti vnárali do rieky s prekríženými rukami a modlili sa k Slnku, keď sa vynáralo zo zamračenej oblohy.

"Prišli sme sem, pretože naši starí ľudia nám povedali, že toto je najlepší čas na zlepšenie nášho posmrtného života," povedal dedinčan zo strednej časti Indie, ktorý pricestoval do Varanasi so skupinou približne 100 rodákov.

Zatmenie Slnka sa potom presúvalo cez Bangladéš, Nepál, Bhután, Mjanmarsko a preľudnené mestá popri rieke Jang-ce-ťiang, až sa nakoniec presunulo nad Tichý oceán.

TASR

Davy divákov sa zhromaždili takisto pri vysokých hrádzach priemyselného stredočínskeho mesta Wu-Chan. Burácali a mávali na rozlúčku, keď zmizol aj posledný pásik Slnka a mesto sa ponorilo do tmy. Mraky však spôsobili, že nebolo vidieť bielu korónu Slnka (vonkajšiu atmosféru tvorenú plynmi). "Je to škoda," ľutoval muž, ktorého pracovný kolektív dostal v zamestnaní deň voľna, aby mohol sledovať veľkolepé prírodné divadlo.

Diváci v strednej časti Číny mali väčšie šťastie než tí v pobrežných mestách neďaleko Šanghaja, kde zamračená obloha a dážď úplne znemožnili výhľad na Slnko.

Indovia veria, že tento úkaz môže priniesť niektorým ľuďom aj smolu. Tehotné ženy napríklad žiadali lekárov, aby im urýchlil alebo oneskoril pôrod. Chceli tak ochrániť svoje deti pred ťažkosťami a nešťastím v budúcnosti.

Rodičia z viacerých škôl v indickom hlavnom meste Naí Dillí nechali svoje deti doma a neposlali ich na vyučovanie, keďže zatmenie bolo v čase raňajok. Podľa hinduistického zvyku to neveští nič dobré, keď sa jedlo pripravuje počas zatmenia.

Podľa starovekej čínskej kultúry je zatmenie znamením, že prídu prírodné pohromy alebo úmrtie v cisárskej rodine. V modernej Číne však ľudia, ktorí túžili vidieť úkaz, sa jednoducho snažili uniknúť zo znečisteného prostredia, ktoré má na svedomí rýchly priemyselný rozvoj. Vo veľkomestách totiž hustý smog zakrýva oblohu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy