Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najvernejší pes na svete Hačikó. Ako vyzeral v skutočnosti symbol vernosti?
Zdielať na

Najvernejší pes na svete Hačikó. Ako vyzeral v skutočnosti symbol vernosti?

TOKIO / Kto by nepoznal legendárneho psa menom Hačikó? Príbeh o nekonečnej oddanosti, vernosti a putu zvieraťa k človeku, ktorý nekončí ani po smrti, obletel celý svet. Dokonca bol o ňom nakrútený aj film, v ktorom hlavnú postavu stvárnil herec Richard Gere. Ako vyzeral skutočný majiteľ psa a ako samotný Hačikó?

V novembri roku 1923 sa na farme v blízkosti mestečka Odate narodilo šteniatko japonského plemena Akita. Keď malo dva mesiace, putovalo do Tokia, kde žil jeho nový majiteľ. 

Hidesaburó Ueno, profesor pôsobiaci na Fakulte poľnohospodárstva na Tokijskej univerzite, pomenoval svojho nového miláčika Hačikó. Pes sa do svojho pána zamiloval a stali sa nerozlučnou dvojicou. 

Náhla smrť

Hačikó ho každé ráno sprevádzal na vlakovú stanicu, odkiaľ profesor odchádzal do práce. Každý večer ho psík chodil čakať. Tento rituál trval do 21. mája 1925. V ten deň na svojho pána čakal márne. 

Počas prednášky profesor náhle skonal. Príčinou smrti bolo krvácanie do mozgu. Pes sa smutne vrátil domov, avšak na druhý deň išiel opäť na stanicu. Ďalšie dni svoj rituál opakoval.

Dojemná oddanosť

Vdova po profesorovi sa rozhodla opustiť Tokio. Hačikó sa ocitol u príbuzných svojho zosnulého pána. Bol ale natoľko nešťastný, že neustále chodieval na stanicu, kde čakal dlhé hodiny a nestrácal nádej, že sa profesor jedného dňa ukáže. 

Jeho oddaná vernosť dojala zamestnancov stanice i cestujúcich natoľko, že ho začali kŕmiť. Dokonca mu zaobstarali malý prístrešok, kde sa mohol v prípade zlého počasia schovať. 

Celé Japonsko smútilo

V roku 1932 sa o dojemnom príbehu dozvedel študent Tokijskej univerzity, ktorý navštevoval hodiny zosnulého profesora. Rozhodol sa napísať článok. Pes Hačikó sa stal dojemným symbolom vernosti pre širokú verejnosť.

Dokonca v apríli roku 1934 bola na jeho počesť odhalená bronzová socha v životnej veľkosti pred tokijskou vlakovou stanicou. Presne tam, kde takmer desať rokov každý deň čakal pes na svojho pána. Práve na stanici našli 8. marca 1935 mŕtveho aj psa.

Flickr/Terrazzo

​Celé Japonsko ho oplakávalo a vzdávalo mu hold. Psíka nakoniec vypchali a dnes je ho možné vidieť v Národnom vedeckom múzeu v Tokiu.

Súvisiace články