Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Objavili záhadné stavby. Pohľad z vesmíru vedcov šokoval
Zdielať na

Objavili záhadné stavby. Pohľad z vesmíru vedcov šokoval

Archívna reportáž

HARRAT CHAJBAR / Internet pomohol pri objave pozostatkov z obdobia neolitu. Vďaka Google Earth objavili archeológovia stovky záhadných kamenných stavieb na lávových poliach v Saudskej Arábii. Zdokumentovali už zhruba 400 kamenných múrov v regióne.

Už v roku 2004 objavil amatérsky archeológ Abdullah Al-Saíd na lávových poliach v Saudskej Arábii zhruba meter vysoké kamenné múry, píše portál idnes.cz. Vtedy ho príliš nezaujali. O štyri roky neskôr sa na to isté miesto vrátil, no len cez internet. A ostal šokovaný.  "Keď som uvidel obrázky z Google Earth, bol som úplne okúzlený. V tú noc som ani nezaspal," uviedol Al-Saíd pre NY Times. 

Ihneď sa pustil do pátrania spojeného s terénnym výskumom. Al-Saíd informoval aj svojho kolegu Davida Kennedyho z Oxfordskej univerzity, ktorý začal stavby katalogizovať. Zatiaľ toho veľa jasného nie je. Vedci nevedia, kto takmer 400 múrov postavil, ako sú staré, ani na čo slúžili. Dali im prezývku "brány", pri pohľade zhora im totiž pripomínajú brány so závorami.

Žiadnemu predchádzajúcemu objavu v regióne sa nepodobajú. "Nevyzerajú ako pohrebisko pre ukladanie tiel, ani ako stavby, v ktorých by mohli žiť ľudia. Ani pasce na zvieratá. Neviem, na čo slúžili," okomentoval objav Kennedy. 

"Brány" v oblasti Harrat Chajbar sú veľmi rôznorodé. Najdlhšie majú 500 metrov, najkratšia len 12 metrov. Zväčša sú rozmiestnené po skupinách a rozostupy medzi nii sú rôzne. Niektoré sú od seba aj desiatky kilometrov, iné sa priam dotýkajú. 

"V súčasnosti je možné datovať tieto stavby len približne. Sú však najstaršími z kamenných štruktúr vyskytujúcich sa od oblasti severnej Sýrie až po Jemen. Časté sú najmä v lávových poliach," povedal Kennedy. Predbežne odhadujú, že stavby môžu mať viac, ako 9000 rokov. 

google earth

​Pozrite si archívnu reportáž o inom záhadnom úkaze.

Súvisiace články