Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladé mamičky! Za 9 mesiacov zostarnú o 30 rokov
Zdielať na

Mladé mamičky! Za 9 mesiacov zostarnú o 30 rokov

SLOVENSKO / Správa o 9-ročnej Mexičanke, ktorá pred pár dňami porodila, obletela celý svet. U nás síce také mladé rodičky nemáme, no nájdu sa aj 13-ročné matky. Podľa odborníkov však príliš skoré tehotenstvo môže z mladého dievčaťa v priebehu jedného roka urobiť päťdesiatníčku.

Hormonálne a aj fyzické zmeny

"Mal som 13-ročnú rodičku," hovorí gynekológ MUDr. Peter Stanko. Skoré tehotenstvo však znamená pre mladé dievča nepredstaviteľnú zátaž. O to viac, ak otehotnie v prvých dvoch rokoch od nástupu puberty. Teraz sa dobre pozrite, čo povedal mexický lekár na adresu 9-ročnej mamičky.

"Budeme ju sledovať po fyzickej aj po psychickej stránke." Lekár vedel o čom hovorí. Tehotenstvo totiž nie je len o maternici a vaječníkoch. Prináša so sebou množstvo hormonálnych a fyzických zmien, ktoré sa vraj postarajú o to, že z dievčatka sa v priebehu 9 mesiacov stane žena v zrelom veku. "Ona v mladosti zostárne. Bude, čo ja viem, na úravni 40- 50 ročného," hovorí Stanko.

Všetko záleží na rodičoch

Mladý organizmus totiž na zmeny súvisiace s tehotenstvom, nie je ešte pripravený. Trpia hlavne obličky, pečeň, svaly či kosti. Rovnako neprimerane rýchlo zostarne mladá mamička aj po stránke psychickej. "Celý ten vývin osobnosti sa bude vyvíjať neprirodzene," informuje detská psychologička Monika Longauerová.

Dôsledkom môžu byť vážne psychické poruchy. Zdá sa, že s niečim podobným v týchto dňoch bojuje aj mladá mexická mamička, ktorá podľa najnovších informácií zmizla aj s dieťatkom. Zabrániť takýmto problémom môžu jedine rodičia. A začať treba už v predškolskom veku. "Deti už v predškolskom alebo v školskom veku by mali dostať základné informácie," dodáva psychologička.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články