Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Antarktický ľad márne čaká na globálne oteplenie, netopí sa
Zdielať na

Antarktický ľad márne čaká na globálne oteplenie, netopí sa

Šelfový ľad okolo Antarktídy sa netopí. To totiž predpovedali dvadsať rokov staré modely klimatológov, ktorí ich publikovali s odkazom na globálne oteplenie. Nové štúdie o stave ľadového pobrežia južného kontinentu usvedčuje tieto predpovede z omylu.

Vyvodili chybné závery

"Posledné oceánske modely predpovedali príliš vysokú úroveň teploty topenia, ktoré mali viesť k značnému úbytku ľadu v oblasti, čo sa ale nestalo," povedal pre register.com Tore Hattermann z nórskeho Polárneho inštitútu. Je členom tímu, ktorý dva roky sledoval a meral šelfový ľad na východe Antarktídy. Jednalo so o prvý takto orientovaný vedecký projekt. 

Tiež Americká geofyzikálna únia v tejto súvislosti upozornila, že prvé moduly varujúce pred rozsiahlym topením neboli založené na vierohodných údajoch priamo z terénu, čo viedlo k vyvodeniu chybných záverov.

Dvestometrové diery

Hatterman so svojím tímom navŕtaval dvestometrové diery do šelfového ľadu a údaje kombinoval aj s ďalšími dátami, ktoré získaval aj s pomocou senzorov pripevnených na živých tuleňoch sloních. Z ich analýz tak vyplynulo, že v oblasti nebol zaznamenaný žiaden výraznejší úbytok ľadu. Inými slovami sa tu globálne otepľovanie neprejavilo.

Antarktída bola uvedená ako dôkaz pôsobenia globálneho otepľovania v súvislosti s lámaním obrovských krýh.

Ako dôkaz otepľovania sa dnes častejšie uvádza zmenšujúca sa pokrývka severného pólu. Tá však leží na hladine oceánu a aj v prípade jeho úplného roztopenia nehrozí zvýšenie hladiny oceánu. Antarktída je naopak kontinent a topenie ľadovcovej pokrývky by určite ovplyvnilo hladinu oceánu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články