Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európa bude do roku 2030 čeliť epidémii obezity
Zdielať na
Veda a technika

Európa bude do roku 2030 čeliť epidémii obezity

PRAHA / Európa bude do roku 2030 čeliť epidémii obezity nevídaných rozmerov. Na čele obéznych krajín sa podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) usídli Írsko. Ani ostatné krajiny ale nemôžu byť pokojné - obezita totiž prudko vzrastie aj tam, kde bol jej výskyt doteraz nízky.

Nadváhu určuje index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa počíta ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch. Ak je jeho hodnota nad 30, hovoríme o obezite.

Využitím tohto kritéria, sa výskumníci z WHO bližšie pozreli na dáta 53 krajín, ktoré sa nachádzajú v európskom regióne Organizácie a porovnali údaje z roku 2010 s predpokladanými pre rok 2030.

Očakáva sa nárast obezity u írskych žien z 23 percent na 57. U mužov bude skok podobne veľký - z 26 percent v roku 2010 na 48 percent v roku 2030, píše The Time. 

Vo Veľkej Británii budú takmer tri štvrtiny (73 %) mužov a 63 percent žien bojovať s nadváhou a až 33 percent s obezitou.

Výskumníci, ktorí odprezentovali svoje tvrdenia na Európskom kongrese obezity v Prahe, spomenuli aj ďalšie krajiny, kde bude obezita prudko stúpať, a to Grécko, Švédsko, Španielsko, Rakúsko i Česko.

Napríklad percento obéznych Grékov sa viac ako zdvojnásobí z 20 na 44 percent.

Obézna Európa

"Naša štúdia predstavuje znepokojujúci obraz rastúcej obezity v celej Európe," vystríha Laura Webber z britského Zdravotníckeho fóra.

Tá pracovala na projekciách WHO a Európskej komisie vyhlásila, že by vlády mali robiť viac preto, aby obmedzili trh s nezdravými potravinami, píše Daily Mail. 

Obezita sa totiž prejaví aj v krajinách s jej zvyčajne nízkym výskytom, ako napríklad Švédsko.

Na druhej strane, niektorým krajinám sa darí obezitu znižovať. Príkladom je Holandsko. Podľa analýz, v roku 2030 bude obéznych 8 percent holandských mužov, čo je o dve percentá menej, ako v roku 2010.

Cukor sa nachádza aj v potravinách, o ktorých by ste to nepovedali. K téme sa vyjadrila v Novinách o 12 odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová: 

Zdielať na

Súvisiace články