Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vláda chce zdravé bufety. Toto dokáže sladený nápoj
Zdielať na

Vláda chce zdravé bufety. Toto dokáže sladený nápoj

BRATISLAVA / Obezita detí a dospelých už nie je len témou Američanov, ale aj Slovákov. A žiaľ často si za ňu môžeme sami. Kolové nápoje, sirupy, džúsy či malinovky má každý z nás vo svojej domácnosti. Buď pre seba, alebo aby bolo čo ponúknuť návšteve.

Zlé stravovacie návyky učíme už aj deti. "Narastú z nich deti, ktorým nebude chutiť čistá voda a budú ju musieť mať stále sladenú," hovorí odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

"Rodičia by to deťom nemali baliť do školy," myslí si Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy. K tomu, že sortiment v školských bufetoch neponúka správnu stravu, sa prikláňa už aj ministerka zdravotníctva či ministerstvo školstva.

"Školský bufet bude, len bude s pozmeneným sortimentom, aby ponúkal veci, ktoré sú zdravé a nebudú viesť k detskej obezite, " uviedol štátny tajomník ministerstva Juraj Draxler.

Toto spôsobuje sladený nápoj

Aby ste si vedeli predstaviť, čo taký sladený nápoj v tele robí dobre sa pozerajte. "Ak vypijete denne liter nealkoholického sladeného nápoja, kilogram čistého cukru sa vám dostane do tela zhruba za desať dní," tvrdí Bukovský.

O tom, že Slovákom sladké malinovky chutia, svedčia aj čísla. "Ak si porovnávame roky 1998 a 2010, je tam nárast takmer o sto litrov ochutených nápojov na jedného obyvateľa na rok," uviedol hovorca Štatistického úradu Marián Jánošík.

Takáto spotreba cukru je pre organizmus škodlivá a môže spustiť rôzne ochorenia. "Cukrovka, ateroskleróza, niektoré druhy nádorových ochorenia," hovorí Bukovský.

Voda dokáže zázraky

Často ľudia hovoria, že sladké nápoje pijú preto, že im jednoducho čistá voda nechutí. "Čistá voda je ideálny nápoj. Ak použijete stopercentný ovocný džús, tak to treba zriediť s vodou," odporúča Bukovský.

Ak by ste sladké malinovky počas dňa nepili ostali by ste milo prekvapení. "Človek dokáže schudnúť štyri kilogramy čistého tuku bez toho, aby pohol prstom," dodáva Bukovský.

Vegetariánska alternatíva

Vegetariánstvo je životnou alternatívou. Je však veľmi náročné stravovať sa podľa pravidiel vegetariánstva. Konzumný a rýchly svet ponúka polotovary, potraviny bez výživovej hodnoty a kvality, nedostatok energie a ubolené telo.

Všetci tí, ktorí prešli z klasickej stravy na vegetariánstvo, alebo iný typ stravovania, ktorého základom je zelenina a ovocie, sa cítia zdravšie a radostnejšie. VIAC SA DOZVIETE TU: Lepším a krajším človekom bez mäsa? Staňte sa vegetariánmi!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy