Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku existujú špeciálne triedy pre alergikov
Zdielať na

Na Slovensku existujú špeciálne triedy pre alergikov

BRATISLAVA / Alergiami a zníženou imunitou trpia dospelí aj deti. Rovnako ako ich rodičia, aj oni majú svoje každodenné povinnosti a to chodenie do školy. V niektorých školách majú špeciálne triedy pre malých alergikov s prístrojmi na čistenie vzduchu.

Trieda plná alergických detí vyzerá ako všetky ostatné. Nájdete tu ale pár rozdielov. Školáci majú napríklad stroj, ktorý im čistí vzduch, aby nedýchali škodlivý prach.

Každý malý študent má svoju vlastnú lavicu, aby sa kvôli imunite od seba deti nenakazili.

Špeciálne cviky na telesnej výchove

V triede je maximálne dvanásť žiakov. Na tabuľu píšu fixami a nie kriedami. I kvety boli starostlivo vybrané tak, aby deťom neškodili.

Telesnú výchovu pomenovali zdravotnou. Školáci sa okrem klasických činností venujú aj dýchaniu.

V triedach sú deti so zdravotným oslabením a preto je dôležité, aby vedeli správne dýchať a zvyšovala sa im kapacita pľúc.

Upravená strava

Ak sa stane, že dieťa ochorie, môže sa venovať učeniu doma. Prostredníctvom internetu sa spojí s vyučujúcim.

Deťom sa so špeciálne upravenou stravou venujú aj kuchárky v školskej jedálni. Riaditeľka školy potvrdila, že majú k dispozícii stravu pre diabetikov, bezlepkovú i triedenú stravu.

Na Slovensku existuje viacero škôl tohto typu. Potrebná je predovšetkým ochota vedenia školy, dokumentácia od lekárov a povolenie od obce či mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy