Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Alergia na školu? To nemusí byť len metafora
Zdielať na

Alergia na školu? To nemusí byť len metafora

BRATISLAVA / Alergia na školu nemusí byť len vtipná metafora. Podľa lekárov skutočne existuje. Ide však o alergiu na školské pomôcky - napríklad kriedu, či na chemikálie, ktoré sú vo fixkách. Neraz je to aj bežná alergia na prach.

Kýchanie, svrbenie, vyrážky. To sú klasické prejavy alergie a pokojne sa môže stať, že vaše dieťa to všetko dostane hneď v prvý školský deň. Lenže alergia na školu to asi nebude. Alergia teda áno, ale na niečo iné.

Tabule s fixami

Jedným z pôvodcov alergie môže byť aj obyčajná krieda. Riešením ale nebudú celoročné prázdniny. Dieťa by nemalo sedieť v prvej lavici a nemusí umývať tabuľu. A v mnohých školách našli trvalé riešenie. "My máme tabule, kde dieťa píše fixou," informuje riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

"V tých starších triedach je alergia aj na kriedu. V súčastnosti viac na tie fixové perá, ktoré sú naplnené chemikáliami. Aj z toho môžu mať alergiu," tvrdí krajská odborníčka pre klinickú imunológiu a alergológiu Klára Kossárová.

Alergia na školu

Jednou z častých alergií, je tá na prach. Podľa imunologičky by bolo dobré ho utierať po každej druhej hodine. Ak všetky takzvané normálne alergie vylúčite a vaše dieťa bude stále tvrdiť, že mu v škole niečo prekáža, možno máte doma skutočne prvého pacienta s diagnózou alergia na školu, Lenže to už namiesto imunológa vyrieši psychológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy