Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O pár rokov zomrieme aj na angínu, tvrdia lekári
Zdielať na

O pár rokov zomrieme aj na angínu, tvrdia lekári

BRATISLAVA / O pár rokov nás čaká problém. Antibiotiká, ktoré dnes bežne užívame, prestanú zaberať. Zápal stredného ucha či angína, spôsobená streptokokmi, sa môžu stať smrteľnými chorobami. To sú slová expertov, ktorí s obavami sledujú nárast odolnosti baktérií voči antibiotikám. Pacientov i lekárov preto vyzývajú k väčšej zodpovednosti.

Antibiotiká vyberte celé

"Vždy sa nájdu pacienti, ktorí si vytrvalo pýtajú antibiotiká. A pozor aj na dávkovanie a vybratie celých antibiotík. Neplatí to, že už mi je lepšie, tak ich nedoberiem. Tam sa vytvára základ rezistencie," informuje Doc. Mudr. Helena Hupková,PhD.

Mať  v tele rezistentné baktérie pritom znamená, že aj keď lieky napríklad na zápal stredného ucha, či pneumokokové infekcie od lekára dostanete, liečba úspešná nebude. Verte, že sa to už stáva aj u nás.

Slovensko v pätine najhorších

"Odolnosť baktérii voči antibiotikám narastá rýchlejšie ako rozvoj nových antibiotík a Slovensko je na tom čo sa týka v porovnaní s okolitými štátmi, v prvej pätine tých najhorších," hovorí MUDr. Darina Sedláková riaditeľka kancelárie WHO.

Čo sa týka pediatrov, tí sú v predpisovaní antibiotickej liečby o čosi viac disciplinovanejší ako lekári všeobecní. 

Dávajú antibiotiká aj keď nemusia

Svojím malým pacientom priamo v ambulancii zmerajú CRP a v prípade len jeho zvýšenia rozhodnú o antibiotickej liečbe.  Mnohí lekári ošetrujúci dospelých ale túto pomôcku v ambulancii nemajú, čo je vraj podľa expertov chyba.

"Sú aj poniektorí lekári, ktorí dávajú antibiotiká aj keď nemusia. Napríklad makroidy sa majú používať len vtedy, ak je tam alergia na penicilín, alebo iné atopické patogény. No dávajú ich aj na nádchu," vysvetľuje Hupková.

Komu a kedy predpisujú

Odborníci preto opätovne preškolujú. Vychovávať inak chcú aj medikov a do svedomia si musí vstúpiť aj každý pacient. "Je dôležité tlačiť na ministerstvo zdravotníctva ako i lekársku obec, aby zvážila a vydala odporúčania, ako kedy a komu antibiotiká predpíše," dodáva MUDr. Darina Sedláková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA, ilustračná foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy