Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Alergia na chlad: Strašiak pre rodičov aj deti!
Zdielať na

Alergia na chlad: Strašiak pre rodičov aj deti!

BRATISLAVA / Svrbenie, vyrážky, dýchavičnosť alebo nádcha. Keď toto všetko začne trápiť vaše dieťa, nejednu matku chytí takmer panika. A pritom vysvetlenie môže byť celkom jednoduché. Všetko to môžu byť prejavy alergie na chlad.

Príznaky podobné nádche

Či ide o alergiu na chlad pomerne ťažko rozoznáte, príznaky sú totiž veľmi podobné nádche. "Začne kašlať a má nádchu. Alebo sú to prejavy na koži, tie sú veľmi časté,že proste začervená tá koža, ale nemusí to byť len na rukách ale aj nohách," informuje detská lekárka Marta Špániková.

Rodičia si alergiu na chlad mýlia so suchými červenými lícami svojích detí napríklad počas lyžovania. "To je naozaj účinok extrémneho chladu často samozrejme aj snehu, ktorý sa na tváričke najprv roztopí a potom znova zamrzne. Takže my tomu môžeme povedať, že to je skôr dermatitída zápal kože spôsobený vonkajším vplyvom,"  dodáva doktorka.

Cold krémy

Ak chodíte s deťmi lyžovať, dbajte na ochranu pred chladom rovnako ako v lete pred slniečkom. "No rodičia by mali pôsobiť hlavne preventívne. Predtým sú vhodné veľmi mastné krémy a niektorým sa aj hovorí cold krémy na extrémny chlad," tvrdí Špániková.

Spozornieť treba najmä vtedy ak sa koža dráždi častejšie. "Keď už vidíme zápal kože ,ktorý sa prejavuje šúpaním, začervenaním, tak si myslím ,že je to indikácia, aby to videl lekár," hovorí doktorka.  Problém s chladom nemajú len deti ale aj dospelí.

"Testy sú také, že sa priloží na ruku kocka ľadu a sleduje sa či po 20-30 sekundách ruka opuchne," hovorí imunológ Boris Hruškovič. Ak sa alergia na chlad náhle prejaví najmä u starších ľudí, nemali by to brať na ľahkú váhu.

ISIFA

Súvisiace články