Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
So zákerným Alzheimerom zatočí zdravá životospráva
Zdielať na

So zákerným Alzheimerom zatočí zdravá životospráva

Zdroj: ISIFA, ilustračná foto

LONDÝN / Alzheimerovej chorobe je možné predísť zdravou životosprávou, a to zhruba v tretine prípadov. Podľa vedcov z Cambridgeskej univerzity sú rizikovými faktormi, ktoré majú vplyv na rozvoj ochorenia, najmä nedostatok pohybu, fajčenie a depresie.

Cambridgeská výskumná skupina analyzovala dostupné dáta a vypracovala sedem rizikových faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik Alzheimerovej choroby. Najväčší vplyv na prepuknutie choroby má cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita, nedostatočná fyzická aktivita, depresie, fajčenie, ale aj nízka úroveň vzdelania. Zistilo sa teda, že až tretina prípadov ochorenia Alzheimerom súvisí so životným štýlom.

Zo všetkých rizikových faktorov je v Európe a USA najčastejšou príčinou vypuknutia ochorenia nedostatočná fyzická aktivita. Zo štúdie vyplýva, že približne tretina dospelej populácie nevyvíja dostatočnú fyzickú aktivitu.

Podľa odhadov Alzheimerom bude do roku 2050 trpieť až viac ako 106 miliónov ľudí. To je trikrát viac ako bolo v roku 2010. Výskumníci odhadli, že pokiaľ by sa znížila hodnota každého rizikového faktoru, do roku 2050 by sa dalo predísť deviatim miliónom prípadom ochorenia.

Nevyhnutnosť ďalšieho výskumu

"Napriek tomu, že neexistuje spôsob, ako demenciu liečiť, mali by sme byť aspoň schopní redukovať riziká, ktoré vedú k rozvoju ochorenia. Napríklad dostatočný pohyb znižuje stupeň obezity, vysoký tlak i cukrovku. Môže tak ľudí uchrániť od vypuknutia demencie," upozornila profesorka Carol Brayne z Inštitútu verejného zdravia na univerzite v Cambridge.

Predchádzajúci výskum z roku 2011 hovoril o každom druhom prípade ochorenia, ktorému by sa prevenciou dalo zabrániť. Nová štúdia vychádza z toho, že sa jednotlivé rizikové faktory prekrývajú. Spoločným menovateľom pre všetky riziká je potom vysoký vek.

"Stále úplne nerozumieme mechanizmom v pozadí a tomu, ako jednotlivé faktory ovplyvňujú prepuknutie Alzheimerovej choroby," podotkol šéf ústavu Simon Ridley. Vysoký vek považuje za najhlavnejší faktor, avšak životný štýl a zdravotný stav pravdepodobnosť ochorenia významne ovplyvňujú.

"Keďže stále neexistuje konkrétna cesta ako predchádzať Alzheimerovej chorobe, musia sa výskumníci aj naďalej snažiť nájsť presvedčivé dôkazy o vplyve zdravotných a enviromentálnych faktorov. Je nevyhnutné investovať do nového výskumu, ktorý by sa zameriaval na liečbu," dodal.

Súvisiace články