Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
OTÁZKY A ODPOVEDE: Alzheimerova choroba
Zdielať na

OTÁZKY A ODPOVEDE: Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba strpčuje život 30-tim miliónom ľudí na celom svete. Až 80% z nich pritom nemá nádej na lepšu budúcnosť. Demencia a odkázanaosť na celodennú opateru - to je výsledok dlhoročného boja s týmto ochorením.

Príbuzní, ktorí sa rozhodnú o člena rodiny s diagnózou Alzheimer starať vedia, že bojujú vo vopred prehranej vojne. Zatiaľ čo u iných ochorení majú príbuzní aspoň vidinu nejakého pokroku, zlepšenia, či vyliečenia - u Alzheimera to neplatí. Hosťom Jána Mečiara v štúdiu Novín o 12-ej bol primár neurologickej kliniky v Ružinove František Jurčaga. Odpovedal na otázky divákov. 

Starostlivosť o človeka s Alzheimerom môže vzdialene pripomínať starostlivosť o dieťa. Chorý človek stráca krátkodobú pamäť a všetko sa musí učiť odznova. Na rozdiel od dieťaťa nemôžete počítať s tým, že si ich chorý bude pamätať.

Prvý prípad Alzheimerovej choroby na svete

Prvý prípad Alzheimerovej choroby bol diagnostikovaný v roku 1902 pacientke Auguste Deter. Žena mala najskôr príznaky demencie, ako strata pamäti či halucinácie. Až neskôr Alois Alzheimer zistil, že trpí práve touto chorobou. 

prvá žena, ktorej bol diagnostikovaný Alzheimer

wikipedia.org

Súvisiace články