Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kuriózny prípad prasiatka, ktoré požulo 50 eurovú bankovku
Zdielať na

Kuriózny prípad prasiatka, ktoré požulo 50 eurovú bankovku

BELADICE / Pani Jana z Beladíc chová prasa ako domáceho miláčika. A vďaka nemu teraz rieši nepríjemný "finančný" problém. Prasiatko jej totiž požulo 50 eurovú bankovku. Časť z nej sa podarilo zachrániť, no keď žiadala o jej výmenu v Národnej banke Slovenska neuspela. Musí totiž dokázať, že eurá skutočne prešli tráviacim traktom prasiatka. Kým "Pinky Boo" sa preto netrápi, majiteľka si teraz dopisuje s úradom. A rieši aj to, či im treba doručiť výkaly prasiatka.

"Ja vám hneď predstavím našu likvidátorku malú 100 kilogramovú," povedala Ana Klikáčová, majiteľka prasiatka. Za všetko môže náhoda pani Janka mala na komode 50 eurovú bankovku sfúkol ju však prievan. "Veľmi jej zachutila veľmi, my keď sme zbadali, že ju má v papulke tak už bolo neskoro," uviedla Klikáčová, majiteľka prasiatka.

Rodina sa stará o viaceré zvieratá, ktoré by inak skončili v útulkoch a tak majú aj už ročné prasiatko. Takto však bankovka skončila potom, ako sa dostala k Pinky Boo. "Čo sa dalo povyberať som usušila vložila do obálky a požiadala som o výmenu Národnú banku," povedala Klikáčová.

Na to aby Národná banka dokázala 50 eurovku vymeniť potrebuje, aby z nej bolo zachovaných minimálne 50 percent. V tomto prípade však chýba skutočne málo. "Jedno percento a čosi aby mi ho mohli vymeniť," ozrejmila Klikáčová. Ďalšou možnosťou je dokázať, že eurá prešli skutočne tráviacim traktom zvieraťa a doplniť zvyšné časti. "Vo výkaloch som nič nenašla posielať celé výkaly na expertízu mi prišlo nevhodné," povedala Klikáčová.

Podľa vyjadrenia národnej Slovenska zvyšky vo výkaloch museli byť. Bankovky sú totiž vyrábané z bavlny a jej hlavnou zložkou je celulóza. "Teda vo všeobecnosti nie je celulóza stráviteľná teda ani bankovky nie sú stráviteľné," ozrejmil Peter Majer, hovorca Národnej banky Slovenska. "Veľmi nadrobno ich požuvala ja si myslím, že aj oni by mali veľký problém s hľadaním," dodala pani Klikáčová. Pani Jana, už vyše percento z bankovky nemá ako získať a tak o peniaze prišla.

Súvisiace články