Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Naša pupočníková krv pomáha Američanom!
Zdielať na

Naša pupočníková krv pomáha Američanom!

Pupočníková krv zo Slovenska putuje do Spojených štátov. Tam ju akútne potrebuje 61-ročný muž trpiaci akútnou leukémiou.

Leukémia je ochorenie, pri ktorom je narušená krvotvorba v kostnej dreni. Lekári vhodnú jednotku pupočníkovej krvi našli prostredníctvom medzinárodnej databázy Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW) združujúcej 44 národných registrov pupočníkovej krvi v 26-ich krajinách. Databáza obsahuje okrem 15 miliónov darcov kostnej drene aj takmer 500-tisíc jednotiek pupočníkovej krvi.

Ochorenia, pri ktorých dochádza k zlyhaniu tvorby krvi, si vyžadujú transplantáciu krvotvorných buniek. Tie je možné získať z kostnej drene, periférnej krvi alebo z pupočníkovej krvi odobratej pri narodení dieťaťa. Na zabezpečenie krvotvorných buniek slúžia verejné registre dobrovoľných darcov kostnej drene a banky zmrazenej a uskladnenej pupočníkovej krvi od dobrovoľných darcov.

Slovenská pupočníková krv pomáha doma aj vo svete. Bbola už použitá na liečbu štrnástich pacientov. V priebehu dvoch rokov osem jednotiek putovalo na transplantáciu do zahraničia. Na Slovensku bola využitá šesťkrát - päťkrát to bola krv od súrodenca, jeden pacient využil vlastnú pupočníkovú krv.  

S odbermi pupočníkovej krvi sa začalo iba pred desiatimi rokmi. Kým vlastnú pupočníkovú krv alebo krv od súrodenca mohli zatiaľ lekári použiť iba u detí, darovaná pupočníková krv pomáha aj dospelým pacientom. Dôkazom toho sú aj pacienti, ktorým verejná banka pupočníkovej krvi zo Slovenska zaslala darované jednotky. Bolo medzi nimi dojča, ale aj senior, pričom ich priemerný vek bol 38 rokov.

TV JOJ

Súvisiace články