Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Priberáme raketovým tempom. Každé tretie dieťa má nadváhu
Zdielať na

Priberáme raketovým tempom. Každé tretie dieťa má nadváhu

BRATISLAVA / Viac ako polovica dospelého obyvateľstva Európskej únie trpí nadváhou alebo obezitou. Každé tretie dieťa váži viac, ako by bolo zdravé. Slováci sa v tejto štatistike nachádzajú zhruba uprostred. Nadváhu má necelých 15 percent Slovákov a takmer 16 percent Sloveniek.

Tempo nášho priberania sa pritom neustále zvyšuje. Ešte v roku 2008 trpelo nadváhou každé štvrté dieťa. Najviac sú ohrození ľudia vo veku 65 až 74 rokov.

Najmenej obézni sú Rumuni, Taliani, Bulhari a Francúzi. Na druhej strane sú Briti, Maďari a Česi. Tu ale hovoríme už o obezite. V prípade Slovenska trpí nadváhou 15,7 percent žien a 14,5 percent mužov. Stále sme na tom lepšie ako Američania.

Boj proti obezite

Nadváha a obezita prináša so sebou aj zdravotné problémy.

"V súčasnosti v Európskej únii zomrie na problémy súvisiace s nadváhou 2,8 milióna ľudí každý rok. Každé tretie dieťa trpí nadváhou alebo obezitou a preto je pre EÚ v oblasti zdravotníctva naozaj veľkou prioritou, aby sa proti obezite bojovalo," informovala Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

V prípade Slovenska trpí nadváhou 15,7 percent žien a 14,5 percent mužov.

TV JOJ

Alarmujúce štatistiky

V prípade nadváhy platí pravidlo - čím vyššie vzdelanie, tým menej obezity.

Nejde ale len o problém Slovenska, ale celej EÚ. Intenzívne sa tým preto zaoberá aj Brusel.

"Až 60 percent obyvateľov Európskej únie vôbec sa fyzicky nehýbe, nešportuje a nevykonáva žiadnu fyzickú aktivitu. V Európskom parlamente sme prijali množstvo uznesení, medzi iným aj na podporu podávania ovocia a zeleniny a mlieka pre deti v školách," vystríha Monika Smolková z aliancie socialistov a demokratov.

Edukácia a výchova

Podľa analýz sa až sedem percent z verejných rozpočtov utráca na choroby spojené s nadváhou, alebo obezitou. To znamená, že je aj v záujme krajín, aby sa ľudia pravidelne hýbali.

Podstatná je najmä edukácia a výchova. Preto aj Brusel začal s programom zdravého jedla, aby sa návyk na zdravé začal už v ranom veku.

Téme sa venovali Noviny o 17tej. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy