Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sme zachránení! Japonci vymysleli delo na asteroid
Zdielať na

Sme zachránení! Japonci vymysleli delo na asteroid

BRATISLAVA, TOKIO / Japonci odskúšali delo na asteroidy. Zatiaľ iba tu na Zemi. Najbližšie sa chystajú do vesmíru a použijú ho naostro. Jeho úlohou je vytvoriť v asteroide kráter. V budúcnosti nie je vylúčené, že ním zničia asteroid, ktorý by si zaumienil zaútočiť na našu planétu.

Na asteroid vypáli kovový projektil

Asteroidy, ktoré poletujú okolo Zeme, ale aj tie vzdialenejšie, sa odo dneška môžu triasť od strachu pred japonským vesmírnym delom. To pred pár dňami odskúšali japonskí vedci zatiaľ na Zemi.

No o pár rokov poletí do vesmíru na japonskej sonde Hayabusa, a na vybraný asteroid vypáli kovový projektil. "Spraví malý kráter na povrchu na odobranie nejakej čistej nepoškvrnenej vzorky," vysvetľuje RNDr. Juraj Tóth, PhD.

Odkloní ho na inú dráhu

Vzorky kameňov potom po návrate na Zem vedci budú skúmať v laboratóriách. Vesmírne delo by však pri malej úprave mohlo byť použité v prípade, že by našu Zem ohrozoval niektorý z asteroidov. "V blízkosti asteroidu by sa mohla takáto nálož uvoľniť, ktorá by odklonila asteroid na mierne inú dráhu," dodáva Tóth.

Na väčšie asteroidy by bolo potrebné väčšie delo. Na menšie by mohlo postačiť len mierne zvýšenie výkonu dela japonského. Práve menšie asteroidy, aké na jar prekvapili svet v Čeljabinsku, by mohli byť jeho cieľom. Mohol by ich rozbiť skôr, než vstúpia do atmosféry, kde by mohli zhorieť.

Asteroidy monitorujú aj naši vedci

"My by sme mohli na tom participovať v tomto medzinárodnom úsilí aspoň tým, že by sme dodávali informácie o nových telesách," dodáva Tóth. Slovenskí vedci monitorujú práve takéto malé asteroidy v rámci projektu ADAM. Na malé asteroidy by sa mohli použiť aj klasické vojenské rakety zo Zeme.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

Planéta_Zem_asteroid

ISIFA

Súvisiace články