Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babie leto sa skončilo, prichádza dážď aj sneh
Zdielať na

Babie leto sa skončilo, prichádza dážď aj sneh

Uplynulé dva týždne patrili v Tatrách k tým najkrajším a najteplejším za posledných 60 rokov. Zatiaľ čo podhorie sa topilo v hmlách, Tatry sa kúpali v slnku. Tento víkend sa táto idylka skončí. Na celom území sa citeľne ochladí. Bude pršať a snežiť...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje v sobotu a v nedeľu pred dažďom, vetrom aj snežením. Dážď sa týka v sobotu 27. októbra všetkých krajov Slovenska okrem Prešovského, kde bude ale snežiť a fúkať silný vietor. Sneženie meteorológovia očakávajú vo všetkých krajoch Slovenska. K dažďovým a snehovým prehánkam sa pridá aj vietor, pričom fúkať by nemalo v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji.

Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí od soboty 0:00 do nedele 28. októbra do 0:00, takisto výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od soboty 27. októbra od 23:00 do nedele do 18:00 a snežiť má od soboty od 22:00 do nedele do 7:00.

Na hory radšej nechoďte

V súvislosti s dažďom SHMÚ ojedinele očakáva výskyt s úhrnom zrážok 30 až 50 milimetrov. Úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, avšak predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Nového snehu môže počas víkendu napadnúť nula až päť centimetrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb. Vietor by mal krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 15 až 23 metrov za sekundu. Predpokladaná rýchlosť vetra je však v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Prečo je Najlepšie počasie najlepšie? Možno aj preto, že od včera sa Koliba môže popýšiť najmodernejším meteorologickým radarom na svete. Ten dokáže v okruhu 170 km spozorovať napríklad dažďovú smršť a včas pred ňou varovať obyvateľov. VIAC TU.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy