Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko zalieva nebezpečná hmla. Vodiči pozor!
Zdielať na

Slovensko zalieva nebezpečná hmla. Vodiči pozor!

Slovensko sa ponorilo do hmly a ani nasledujúce rána sa od toho dnešného veľmi líšiť nebudú. Vodiči, buďte opatrnejší! Je lepšie sledovať evidenčné číslo vozidla pred vami z bezpečnej vzdialenosti, ako ho potom z blízka vpisovať do papierov pre poisťovňu. Práve hmly totiž reťazovým haváriám žičia.

Hmla a tým pádom zlá viditeľnosť, ktorá je na niektorých miestach sotva 100 metrov, sa často podpisujú pod vážne dopravné nehody. A takéto nevyspytateľné počasie a zlá viditeľnosť nás môže stáť život.

Meteorológ Peter Jurčovič: „V tomto týždni budú väčšinou prevládať radiačné hmly. To znamená večer vznikajú, pretrvávajú, pokračujú počas celej noci a až pred poludním sa obyčajne rozplývajú.“

Najbližšie dva, možno aj tri dni  meteorológ predpokladá hmlisté počasie, preto by mali najmä vodiči myslieť na to, že je dôležité nielen vidieť, ale aj byť videný. Dopravný konzultant Maroš Palesch: "V prvom rade, ak chcem bezpečne jazdiť, tak hlavne pri osvetlení stretávacími svetlami aj počas dňa, pretože denné svietenie je pri zníženej viditeľnosti - a hmla sa klasifikuje ako znížená viditeľnosť - nebezpečné."

Vzdialenosť medzi vozidlami

Dôležité je dodržiavať vzdialenosť medzi vozidlami. Značku vodiča pred vami si radšej obzerajte z bezpečnej vzdialenosti ako neskôr v servise. Ak to situácia vyžaduje, samozrejme zapíname hmlovky, ktoré však vypíname, keď sa blížime ku kolóne. Jednak oslepujú vodiča za vami a môžu byť aj nebezpečné.

Dopravný konzultant Maroš Palesch: "Dosť často zvykne aj splývať s brzdami a tým pádom keď sme natlačení a jazdíme v kolóne a nedodržiavame bezpečnú vzdialenosť jeden pred nami šliapne na brzdu a tá reťazová reakcia nenechá na seba dlho čakať."

Výstraha pre chodcov aj cyklistov

Pozor si okrem vodičov musia dávať aj ostatní účastníci cestnej premávky. A to najmä cyklisti a chodci. Tí sú často nedostatočne osvetlení a najviac zraniteľní. Najlepšie je zaradiť do svojho šatníka reflexné prvky, pretože, je veľmi nebezpečné, keď chodca alebo cyklistu zbadáte v 50-60 km rýchlosti v poslednej chvíli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články