Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hmly a poľadovica na cestách. Platí výstraha 1. stupňa
Zdielať na

Hmly a poľadovica na cestách. Platí výstraha 1. stupňa

Aj keď to na mnohých miestach Slovenska na zimu ani nevyzerá, o ľad nie je núdza.Reč však nie je o korčuľovaní, ale o šoférovaní. Súvislá vrstva ľadu sa vytvára na cestách, preto, ak niekam cestujete, dávajte si pozor! Počasie nebude priať vodičom ani v najbližších dňoch. Hmly, mrholenie a poľadovica budú robiť neplechu aj naďalej.

Takmer na celom území Slovenska platí od stredy výstraha prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou. Dohľadnosť už v stredu bola len 50 metrov! Napríklad v hlavnom meste nebolo vidieť ani na krok.

Situácia bola zatiaľ najkritickejšia v regiónoch Záhorie, Podunajská nížina, horné Ponitrie, stredné Pohronie, Horehronie, Turiec, Liptov, Orava a Kysuce. Okrem, hmiel si šoféri užili aj tenkú vrstvu ľadu na cestách.

Zapnite si zadnú hmlovku!

Horské priechody sú zatiaľ prejazdné. Treba byť však opatrní v úsekoch v blízkosti vodných plôch a tokov, tam je hmla najhustejšia. "Ak je hmla 100 až 50 metrov, treba mať zapnuté stretávacie svetlá, nejazdiť len na denných svetlách, keď vchádzame na diaľnicu, zapnite si zadnú hmlovku," radí dopravný analytik Maroš Palesch.

Sneh, ale Nový rok upršaný

V nasledujúcich dňoch meteorológovia očakávajú sneženie. Nový rok by sme však mali privítať v daždi. "V horských oblastiach napadne 2 až 5 centimetrov nového snehu. Nový rok, to sa bude otepľovať a zrážky budú prechádzať v nížinách do dažďa so snehom, alebo iba dážď," informoval meteorológ Jozef Kozub.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy