Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatry si vyžiadali ďalšiu obeť! Horolezkyňa padala 70 metrov
Zdielať na

Tatry si vyžiadali ďalšiu obeť! Horolezkyňa padala 70 metrov

Vo Vysokých Tatrách zahynula skúsená slovenská horolezkyňa. V oblasti Velických Granátov sa jej pri zostupe nečakane uvoľnil skalný blok a žena padala približne 70 metrov. Záchranári ju oživovali priamo v stene. Neúspešne!

Počasie dovolilo pilotovi vrtuľníka dostať sa až na miesto pádu, no a po spustení už horský záchranár spolu s lekárom leteckej záchrannej služby začali bojovať o život horolezkyne. "Priamo na tom mieste, kde dopadla v žľabe pod Vyšnou granátovou štrbinou sme ju začali resuscitovať, " hovorí Anton Suchý, záchranár HS Vysoké Tatry. " Aj napriek veľkej snahe a resuscitácii priamo v stene sa horelezkyńu nepodarilo zachrániť," dopĺňa informáciu o márnej snahe záchranárov Sylvia Galajda, hovorkyňa ATE Poprad.

Išlo o nešťastnú náhodu

Žena bola veľmi skúsenou horolezkyňou a liezla už niekoľko rokov. Nebola na túre sama. Ona a jej kamaráti boli profesionálne vybavení. Žiaľ, ani tieto skutočnosti a prilba na hlave horolezkyňu neochránili. Uvoľnenie skalného bloku je totiž v horách objektívnym nebezpečenstvom, ktoré nedokáže nikto predvídať. "Vypadla s uvoľneným skalným blokom a zrútila sa nejakých 70 metrov smerom do Velickej doliny,"  poznamenáva Anton Suchý.

Ďalší horolezec precenil svoje sily

Po tejto záchrannej akcii, žiaľ s tragickým koncom, nasledovala ďalšia. Pri zostupe z Gerlachovského štítu v stene uviazol slovenský horolezec. "Pri zlaňovaní stratil lano. Bol vyčerpaný a nebol schopný ďalej postupovať," konštatuje Anton Suchý, záchranár HS Vysoké Tatry. Nájsť horolezca bolo veľmi náročné, pretože v stene nebol dobre viditeľný. Posádka vrtuľníka s horským záchranárom však akciu nevzdala. "Pilot vysádzal a evakuoval zo steny vo výške 2350 metrov záchranára spolu so zraneným mužom a počas akcie boli použité aj okuliare na nočné videnie," opisuje postup záchranárov Sylvia Galajda, hovorkyňa ATE Poprad.

Riskantný manéver záchranárom vyšiel

Aj vďaka okuliarom na nočné videnie a šikovnosti posádky mala táto záchrana podchladeného horolezca šťastný koniec. Zranený sa však zaradil medzi tých, ktorí na túre pochybili, "Keby ten horolezec nebol sám a bol viac skúsený, určie by neskončil tam, kde skončil...," dodáva Anton Suchý.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy