Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dušičky sa blížia. Ľudia sa pripravujú, železnice posilnili spoje
Zdielať na

Dušičky sa blížia. Ľudia sa pripravujú, železnice posilnili spoje

Sviatok všetkých svätých sa už blíži a na cintorínoch sa už začalo s prípravami. Na parkoviskách pred bránou cintorína v Slávičom údolí vládne čulý ruch. Ľudia prichádzajú upratovať hroby svojich najbližších. Pripravené sú aj železnice a tiež vodiči, ktorí si už pre istotu prezuli pneumatiky.

Hoci počasie tomu nenasvedčuje, Dušičky sa však blížia. Ľudia začínajú s prípravami, prichádzajú na cintoríny, čistia a upratujú. Niektorí z nich už priniesli chrizantémy a vence. Predajcovia pred bránami cintorínov vyložili dušičkový tovar, no na nápor sa ešte len pripravujú. "Zatiaľ iba pomaly nakupujú," hovorí predavačka.

Ceny kvetov sú rovnaké ako minulý rok. V ponuke sú najmä farebné chrizantémy, sušené kvety a venčeky z machu a šišiek. Za tie väčšie zaplatíte 10 eur, za menšie päť. Ponuku kvetov budú ešte predajcovia rozširovať o umelé vence a kytice.

Železnice posilnia spoje

Na blížiace sa sviatky začali myslieť už aj tí, ktorých čaká cesta vlakom. Železnice počas sviatkov pridávajú 25 posilových spojov. "Lístky sú už v predaji, zatiaľ je vypredaných 25 percent," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Šarluška.

V prípade skorého nákupu sa dá na lístku na IC vlak ušetriť. Čím si ho skôr kúpite, tým bude lacnejší. To však neplatí pri 3 IC vlakoch. Zľavu nedostanete na jednom stredajšom a dvoch nedeľných spojoch. "Sú to najvyťaženejšie spoje, tam predávame za plnú sumu," uviedol Šarluška. 

Autobusy sa budú pridávať operatívne

Autobusoví dopravcovia budú spoje pridávať operatívne, len v prípade veľkého množstva cestujúcich. Zatiaľ je autobusových lístkov dostatok.
Odhady meteorológov na tohtoročné sviatky všetkých svätých sú zatiaľ veľmi opatrné. No asi nikoho, kto sa chystá na hroby nepotešia. Vodiči by si mali dohodnúť termín v pneuservise. Po peknom slnečnom počasí, má totiž práve na sviatky prísť ochladenie, dážď, dokonca aj so snehom a to aj v nížinách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy