Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nevyjde predpoveď počasia? Môže za to vaša WiFi
Zdielať na

Nevyjde predpoveď počasia? Môže za to vaša WiFi

BRATISLAVA / Predpovedať počasie tak, aby to aj vyšlo, je hotová veda. A aj tak to občas nevyjde. A nie preto, že by sa meteorológ nevyznal vo svojej robote. Dôvodom totiž môže byť aj internet. Slovenský hydrometeorologický ústav priznal, že mu WiFi siete rušia radary.

V lietadle si musíme vypnúť mobilný telefón, aby sme nerušili pilotovi signál telefonovaním alebo surfovaním po internete. Doma by nám to ani nenapadlo. A pravdepodobne by nám nenapadlo ani to, že tým môžeme ovplyvňovať večernú predpoveď počasia.

WiFi siete pôsobia ako rušičky

WiFi siete totiž dokážu za určitých okolností pôsobiť ako rušičky meteoradarov, ktoré zisťujú napríklad to, či u nás bude pršať. Na Slovensku sú dva. Jeden sa nachádza na Malom Javorníku pri Bratislave a druhý na Kojšovskej holi, 38 km od Košíc.

Aj keď nie sú priamo v mestách, kde je sietí najviac, sú veľmi citlivé. "Radar, ktorý prijíma odrazený signál,prijíma signál aj z týchto WiFi zariadení a tým pádom nám tam vzniká akokeby umelý mrak alebo silnejší dážď," uviedol Marián Jurášek, vedúci odboru Dištančné merania SHMÚ.

WiFi pochybného pôvodu

Bežná WiFi sieť, ktorú si platíte u overeného poskytovateľa internetu by problém robiť nemala. I keď vylúčiť sa to nedá. Komplikácie vznikajú, ak si objednáte router pochybného pôvodu, napríklad z Číny, alebo beriete internet od nekorektnej firmy. "Môžete si skontrolovať frekvenčné pásmo ale nezistíte či niekoho svojou Wifi rušíte," uviedol Juraj Ducký, autor článku o meteoradaroch.

Že je váš router na vine zistíte, až keď vám na dvere zaklope človek z Telekomunikačného úradu. "Telekomunikačný úrad vyhľadá zdroj rušenia a prevádzkovateľovi rušiaceho zariadenia uloží takéto zariadenie buď vypnúť alebo vykonať bezodkladne nápravu," tvrdí Roman Vavro, hovorca Telekomunikačného úradu.

Meteoradary a WiFi používajú rovnaké frekvencie

Ako je možné, že u nás dochádza k takýmto problémom? Aj meteoradary aj WiFi siete totiž používajú rovnaké frekvenčné pásmo a to 5 GHz. Hoci sú radary podľa telekomunikačného úradu nadradené a majú prednosť pred WiFi sieťami v praxi im to veľmi nepomáha. "Tých signálov je veľa ale slabých, sa nám zlievajú do jedného a my nevieme jednoznačne určiť, o aké zariadenie ide alebo kto je prevádzkovateľom tohto zariadenia," uviedol Jurášek.

Aj naši susedia z Česka riešia podobný problém. Američania sa naopak môžu spokojne usmievať, ich meteorológovia majú totiž frekvenčné pásma len pre seba. Ak teda budete nabudúce nadávať na nepresnú predpoveď počasia, možno v tom budú meterorológovia tentokrát nevinne.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

radar.meteopress.sk

Súvisiace články