Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Dažďová voda zníži v Trebišove teplotu o tri stupne!
Zdielať na

Dažďová voda zníži v Trebišove teplotu o tri stupne!

TREBIŠOV / V Trebišove chcú realizovať projekt, ktorý tam zníži vonkajšiu teplotu až o 3 stupne. Podobný systém už úspešne funguje v Austrálii. Princíp je vraj jednoduchý, stačí neplytvať dažďovou vodou. Projekt má vrátiť vodu do celého mesta...

Nefunkčné fontány by tak mali byť minulosťou. To isté platí aj o vyschnutých trávnikoch, či chýbajúcom zavlažovaní kvetinových záhonov.

Vodu budú zachytávať v špeciálnych nádobách

Riešením je využitie každej kvapky dažďovej vody. "Vodu chceme zachytávať jednak v nádržiach podzemných alebo počas prívalových dažďov chytíme vodu v špeciálne vybudovaných rybníčkoch a depresiách v meste," uviedol Marián Kolesár, primátor Tfrebišova.

Zmenu by mali pocítiť všetci obyvatelia mesta na vlastnej koži. Vedecké výpočty hovoria o neuveriteľnom zlepšení celkovej klímy. "Pokles priemernej teploty v meste v lete zhruba o dva až tri stupne Celzia," dodáva primátor.

Trebišovčania sa z projektu tešia..

Trebišovčania sa už realizácie projektu nevedia dočkať. Najmä v týchto horúčavách by sa miernemu ochladeniu potešili. "Konečne začal nad tým niekto rozmýšľať," myslí si obyvateľ mesta.

Dva a pol miliónový projekt by mal byť financovaný z nórskeho finančného mechanizmu a rozpočtu mesta. Samospráva dokonca tvrdí, že na tom ešte môže aj zarobiť. "My ročne platíme 120 - 130 tisíc eur vodárenskej spoločnosti za to, že odvedie vodu z mesta, pričom táto voda nám potom chýba počas horúcich letných dní, ktoré sú napríklad aj v tomto období," hovorí primátor Trebišova Marián Kolesár.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články