Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Astronomický čas sa spomalil, budú na Zemi dlhšie dni?
Zdielať na

Astronomický čas sa spomalil, budú na Zemi dlhšie dni?

Tím medzinárodných astronómov prišiel s prekvapujúcou správou o tom, že slnečná sústava svoj pohyb spomalila. To teda znamená, že astronomický čas plynie pomalšie. A keď astronomický, tak aj ten Zemi.

Ak by sa otáčanie Zeme okolo svojej osi spomalilo, doterajšie hodinky by nám už boli nanič, mohli by sme ich zahodiť. Zbytočne by nás stresovali, pretože ručičky by bežali rýchlejšie oproti astronomickému času. Pomalší astronomický čas by podľa ankety potešil väčšinu z nás.

Astronomický čas spomalil

Medzinárodný tím astronómov totiž tvrdí, že za posledných 15 rokov sa pohyb slnečnej sústavy v našej galaxii spomalil až o 10 percent. "Medzihviezdny plyn ako keby spomaľoval, čo sa dá niekedy interpretovať ako keby slnečná sústava spomaľovala," povedal astronóm Juraj Tóth.

Spomalenie sústavy by sa logicky malo premietnuť aj na pohyb a rotáciu planét, teda aj našej Zeme. Roky, dni, hodiny, minúty i sekundy sú teda dlhšie ako pred pár desaťročiami. No žiaľ, badateľný úžitok z toho mať vraj nebudeme. "Určite v našich sekundových bežných hodnotách, v ktorých sa pohybujeme, sú to zanedbateľné hodnoty," skonštatoval Tóth.

Hodinky posúvať netreba

Desaťpercentné spomalenie planetárnej sústavy sa zatiaľ v dohľadnom čase neprejaví. "Na úrovni možno 100.000 rokov," priblížil Tóth. Astronómovia nás teda uisťujú, že dnešné hodinky budú môcť tikať rovnako rýchlo ešte dlhé veky.  Posúvať by ich vraj nebolo treba ani v prípade, že by do Zeme narazil ktorýkoľvek zo známych asteroidov.  Čas by posunul iba stret s veľkými telesami ako sú planéty. Ich dráhy však podľa výpočtov v najbližších miliardách rokov stabilitu nestratia.

ISIFA

Súvisiace články